Landbouwpraktijken verantwoordelijk voor bosbranden in Zuid-Amerika

Deze zomer woedden er in Griekenland, Italië en andere delen van Zuid-Europa heel wat bosbranden. Bosbranden in Australië en Californië duiken ook regelmatig op in het nieuws. Maar een maand geleden dook er in het nieuws plots een reusachtige bosbrand op in Paraguay. Meer dan 600.000 hectaren (wat overeenkomt met een oppervlakte van bijna de helft van Vlaanderen) gingen in de vlammen op. De echte oorzaak van deze ramp werd echter meestal niet vermeld.

Het is geen toeval dat net Paraguay getroffen werd door deze ramp.  Tijdens het droogseizoen kan er in de regio maandenlang geen druppel regen vallen waardoor de vlammen vrij spel krijgen in de droge bossen en weilanden.  Maar de echte oorzaak van de branden is zoals zo vaak te zoeken bij de mens en zijn activiteiten.


In de maanden augustus en september worden er Paraguay en buurlanden Argentinië, Bolivia en Brazilië grote oppervlakten (landbouw)land in brand gestoken. De landbouwers willen hun gronden hiermee ‘proper’ maken en klaarmaken voor het zaaien. Takhout, kleine struiken en bomen worden hiermee vernietigd. Er wordt ook geloofd dat de branden de vruchtbaarheid van het land bevorderen.



(Foto: afgebrande landbouwpercelen en bos in Acre, Brazilië, bron: Earthobservatory van de NASA)


Maar eigenlijk gaan er door de branden veel nutriënten uit de bodem verloren. Tegelijk wordt ook de atmosfeer vervuild.  In sommige gebieden veroorzaken de branden een dichte rook die dagenlang kan blijven hangen.  Soms moeten luchthavens gesloten worden door de dichte rook en vele mensen, vooral kinderen, hebben te lijden van infecties aan de ogen en luchtwegen.


Bij het afbranden van de landbouwgronden ontbreken meestal de nodige voorzorgen om te voorkomen dat het vuur ontsnapt naar andere percelen of naar naastgelegen bos. Het regent nagenoeg niet in het droogseizoen en als gevolg gaan door oncontreelbare branden grote oppervlaktes bos verloren. Jaarlijks vallen er bijvoorbeeld in Bolivia alleen al 500.000 tot 2 miljoen hectare ten prooi aan de vlammen.


De wet voorziet strenge controles op de branden maar deze blijft meestal dode letter.  De bosbranden zijn een verschrikkelijke jaarlijkse gewoonte geworden die helaas door veel mensen in de regio ondertussen als normaal wordt beschouwd.


De omvang van de branden wordt duidelijk op deze beelden van de NASA:



 


 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.