Dag Ingrid

Hoe groot is de kans dat Ingrid Betancourt vrijgelaten wordt door de Farc’guerilla?
Dezer dagen wordt in Colombia druk gespeculeerd over de mogelijke vrijlating van Ingrid Betancourt. Onder impuls van Frankrijk is een medische commissie in staat van paraatheid gebracht om naarhet oerwoud te trekken en haar en andere gevangenen van het Farc de nodige medische assistentie te verzekeren.
Over haar gezondheidstoestand hoort men hier de meest uiteenlopende verhalen. Het zou om een erge vorm van amibiase gaan, zeggen sommigen. Anderen beweren dat het om een gevorderd stadium van gele koorts zou gaan. Zelf een getuigenis deze morgen op de radio van een vroegere medegevangene gaf geen uitsluitsel.
Vast staat dat Ingrid’s gezondheidstoestand zeer erg is en dat dat wellicht ook met haar mentale toestand heeft te maken. Een strijdlustige vrouw die totaal gebroken is door haar behandeling in het oerwoud en in de steek gelaten door haar vroegere medewerkster Clara Rojas.

Hoe groot is de kans dat ze vrijkomt?


De menigen zijn verdeeld. De optimisten beweren dat de militaire structuur van het Farc zo verzwakt is, dat het nog een kwestie van weken is. De dood van alias ‘Raul Reyes’ op Ecuatoriaans grondgebied en de desertie van verschillende Farc-soldaten de laatste weken heeft de slagvaardigheid van de guerilla naar een dieptepunt gebracht.
Maar anderen beweren dan weer het tegenovergestelde. Met Reyes is een belangrijk communicatiekanaal met de buitenwereld verdwenen. Nu hij verdwenen is zal het Farc hun grootste en belangrijkste ‘trofee’ niet vlug uit handen geven.  Zij  is de laatste strohalm waaraan het Farc zich vasthoudt. De ambassadeur van het Farc Grande liet deze week weten dat de internationale gemeenschap niet moest hopen op éénzijdige humanitaire acties van de zijde van de guerilla. Nu Grande op de lijst van Interpol werd gezet is de kans van een verstrakte houding van het Farc groter geworden.
Dezelfde pessimisten beweren dat het de regering niet goed zou uitkomen als Betancourt nú vrijkwam. Al wordt van officiële zijde natuurlijk een ander discours gehoord.
De populariteit van president Uribe is nog nooit zo groot geweest. En die van Ingrid Betancourt als slachtoffersymbool volgt hem in dezelfde stijgende lijn. Zes jaar geleden ware Uribe en Betancourt tegenstanders in de run naar het presidentsschap. De tweede herverkiezing van Uribe ligt in het verschiet. Zijn achterban is die al aan het voorbereiden. De mogelijke vrijlating zou die herverkiezing in het gedrang kunnen brengen als Ingrid, na de nodige herstelperiode zou beslissen om terug het presidentschap te ambiëren.
Maar is de politieke tegenstelling tussen Uribe en Betancourt wel zo groot? Mensen uit de omgeving van het Polo democratico zeggen dat zes jaar geleden Ingrid eigenlijk het groene etiket gebruikte als aandachtstrekker voor de zoveelste afsplitsing van de liberale partij. Haar naief kritische houding heeft haar in de armen van het Farc doen lopen. Het kwam Uribe toen goed uit.  Toch voert deze laatste op dit moment het pleidooi voor de vrijlating. Natuurlijk, zeggen zijn tegenstanders. De kiezers zouden het tegendeel electoraal afstraffen.
Economisch gezien is het het noodzaak. Het vrijhandelsakkoord (TLC) ligt ter ondertekening. De democraten in het Amerikaanse parlement liggen nog wat dwars in verband met de mensenrechten en de syndicale vrijheden. Colombia wordt gebruikt in de verkiezingscampagnes. Clinton zegt dat het TLC niet kan.  Maar die ondertekening is maar een kwestie van tijd. De belangen van democraten en republikeinen liggen uiteindelijk niet ver uit elkaar. Deze week was er nog een rel omdat bleek dat Clintons campagneadviseur Marc Penn net die persoon bleek die Colombia had ingehuurd om te lobbyën voor het TLC. Die ondertekening betekent de vrijwaring van enorme belangen van de Colombiaanse  en Amerikaanse oligarchie.

Juan Modaal


Maar hoe reageert Juan modaal? De populariteit van Uribe geeft het antwoord. De mensen zijn het geweld beu. 10 jaar geleden was de greep van het Farc op  het dagelijkse leven zeer groot. De gewone bevolking werd slachtoffer van de guerilla. Er moest “belasting” worden betaald aan het Farc. De ideologie van het Farc had en heeft nog weinig te maken met politieke visie. Net als de paramilitaire structuur steunt ze op de cocainehandel. De militaire vernietiging van het Farc door Uribe heeft alvast voor gevolg dat vandaag reizen door het land weer mogelijk is. Die tegenstelling met het verleden moet zo groot zijn dat de bevolking de minder aantrekkelijke kantjes van zijn beleid er maar bijneemt. En dat drukken ze ook zo uit: het land heeft een harde hand nodig.
De vraag blijft of het uitroeien van één soort geweld de Colombianen zal toelaten andere soorten te vergeten. De oppositie reageerde heftig toen Uribe vorige week verklaarde dat de opbouw van de democratische maatschappij niet mogelijk was omwille van het terrorisme van de guerilla. Een gevaarlijke vereenvoudiging die de problematiek van het paramilitarisme, van de binnenlandse vluchtelingen (10% van de bevolking), van uitblijvende eigendomsrechten op gronden ontwijkt.
Gisteren raakte bekent dat het Franse vliegtuig nog steeds geen toestemming had om naar Guaviare te vliegen, de stad dichtst bij de plek waar Ingrid gevangen wordt gehouden. Ook is er nog steeds geen coordinatie met het Farc in verband met deze hulpactie.
De vrijlating van Ingrid is verderaf dan de propaganda wil doen geloven.
Hopelijk voor haar hebben de pessimisten ongelijk.
Opgetekend door Marc Leyman, 5 april ’08.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.