Hardnekkige roddel

De stad Kananga in de provincie Kasaï, op zowat 1000 km van Kinshasa en ook al onbereikbaar via de ‘weg’, was eveneens Bemba gezind: hij haalde er 113.287 stemmen, Kabila: 6070. De stemmen voor Bemba in deze achtergestelde provincie waren vooral ‘proteststemmen’.
De regering in het verre Kinshasa, laat deze provincie blijkbaar links liggen. Hoewel Tshisekedi deze maal had opgeroepen om wel te gaan stemmen, lag de participatiegraad slechts op 42%. Alain, de werkjongen in het prachtige noviciaat van de karmelieten in het eens mooie Kananga, wimpelde een tijdschrift van de Monuc af met de commentaar dat ‘de uitslag van de verkiezingen al op voorhand werd vastgelegd door Europa’, een hardnekkige roddel.
Niettegenstaande de verkiezingen transparant zijn verlopen, valt dit te verklaren als een afweerreactie omwille van de ellendige leefsituatie van de meeste Congolezen in dit gebied. Behalve in het karmelietenklooster is er nergens in er stad stromend water, er zijn voortdurend stroompannes. Sommige dorpsbewonershebben niet eens het geld om een matras te kopen en slapen op de blote grond, waarin zich nochtans bodemrijkdommen bevinden zoals goud en diamant, koper en kobalt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift