Gouden mijnbouwbroertje Kori Chaca verovert het stadscentrum van Oruro

Midden in de Altiplano, vlak bij de stad Oruro, hebben twee goudmijnbroertjes al jaren de “goudoogst” van een volledig departement stevig in handen. Grote broer Kori Kollo ging onlangs in pensioen, maar kleine – of beter jongere - broer Kori Chaca schijnt vastbesloten te zijn om nog beter te doen dan zijn oudere broer, en startte een bijna rechtstreekse aanval op het centrum van de Stad Oruro.

Inti Raymi en Newmont Mining Company

Zowel de Kori Kollo mijn (letterlijk ‘Gouden Berg’) als de Kori Chaca mijn (‘Gouden Brug’) liggen in het bekken van het Poopómeer in het departement Oruro en worden uitgebaat door het mijnbedrijf Inti Raymi SA. Dat bedrijf was tot in 2009 nog bijna volledig in handen van het gigantische Amerikaanse Newmont Mining Company, dat zijn aandelen verkocht aan het Boliviaanse ‘Compañia Procesadora de Minerales’ (CPM), maar nog steeds sterke banden zou hebben met de twee mijnen. Newmont Mining Company is trouwens hetzelfde bedrijf dat nu met zijn Conga-project voor heel wat rellen zorgt in Peru. Een gekende en gevaarlijk grote speler op de mijnbouwmarkt dus.

De Kori Chaca mijn is een relatief recent goumijnproject, en kan het best gezien worden als het jongere tweelingbroertje van de Kori Kollo mijn. Die laatste mijn is gelegen in het Poopóbekken in het departement Oruro, ten noorden van de gelijknamige stad, maar is al een aantal jaar gesloten omdat de goudreservers in dat gebied waren uitgeput. Het mijnbedrijf Inti Raymi S.A. dat deze mijn uitbaatte ging daarom op zoek naar nieuw ‘goud’ en vond dit in 2001 op minder dan 5 kilometer van het centrum van de stad Oruro, waar het de Kori Chaca mijn in 2005 begon te exploiteren.

Goud in de lift

In het departement Oruro zit heel wat goud verstopt, en in de wereld is daar de laatste decennia – vooral in India en China - nogal wat vraag naar. In 2010 werd wereldwijd bijvoorbeeld 2060 ton geëxtraheerd, alleen al voor het gebruik van juwelen (Bron:  www.numbersleuth.org). Daarbovenop komt dat de prijs van goud sedert 2003 exponentieel de hoogte in schiet (Bron: www.goldprice.org). Redenen genoeg voor een bedrijf als Newmont om de vele goudreservers in het goedkope zuiden te gaan exploiteren!

Het Amerikaanse Newmont Mining Company is ondertussen zelfs één van de grootste goudproducenten ter wereld, en haalde in 2009 een nettowinst van 1,4 miljard Amerikaanse dollar binnen (Bron:  Christiaens, A. ; Milieuimpact van de Kori Chaca mijn nabij Oruro, Bolivia ; 2009).

Stadsmijn met grote invloed

Maar wat bij deze mijn nog het meest in het oog springt is zijn ligging. De mijn ligt namelijk binnen een perimeter van minder dan 5 kilometer van het stadscentrum van Oruro, wat volgens de huidige mijnwet in Bolivië zelfs ronduit verboden is. Uit diverse studies is gebleken dat de schadelijke milieuinvloed van een mijnbedrijf veel verder rijkt dan 5 kilometer, maar zelfs al trekken we slechts die denkbeeldige cirkel van 5 kilometer diameter van aan de put van de Kori Chaca mijn, dan nog komen we terecht pal op het centrale plein van Oruro. Deze mijn ligt met andere woorden midden in verstedelijkt gebied, en heeft dus onoverkomelijk een schadelijke impact op een volledige stad! En toch is dit project in 2001 goedgekeurd door de Boliviaanse regering. Begrijpe wie begrijpen kan.

En uiteraard heeft deze goudmijn niet enkel een negatieve invloed op de stad Oruro. Ruimer gezien ligt de mijn in het stroombekken van de Desaguadero-rivier, die het Titicacameer verbindt met het Uru Uru-meer en het Poopó-meer. Het gebied rond dit stroombekken is door de activiteiten van verschillende mijnen zo vervuild dat het in 2009 als eerste gebied in Bolivië officieel werd bestempeld als ‘ecologisch rampgebied’. En nóg gaat de vervuiling hier ongestoord zijn gangetje!

Goud extraheren ten koste van het milieu

De Kori Chaca mijn is een Open-Pit mijn wat wil zeggen dat er een diepe put wordt gegraven om de mineralen te ontginnen. Deze vorm van mijnbouw is voor het extraheren van goud heel belangrijk en heeft een grote impact op het milieu omwille van twee redenen. Enerzijds wordt er op die manier heel veel ‘nutteloos’ materiaal opgegraven dat veel oxidanten (zoals pyriet) en sulfieten bevat. Pyriet of ijzersulfiet in contact met (regen)water en lucht (zuurstof) zorgt voor een schadelijk proces waarbij een zuur wordt gevormd dat de zware metalen die nog aanwezig zijn in het mijnafval in oplossing brengt waardoor deze rechtstreeks in het milieu terechtkomen. Dit proces wordt ‘Acid Mine Drainage’ genoemd.

Om dit te vermijden zou het ‘afval’ volgens het bedrijf worden ingekapseld, maar dat is tot op heden nog steeds niet gebeurd. Ten tweede stroomt er bij dit soort mijnbouw heel wat grondwater in de mijnput. Om deze put droog te houden wordt dit water continu weggepompt naar evaporatielagunes waar het verdampt. Op die manier worden natuur en mens (op termijn) een groot deel van ‘hun’ water ontnomen.

Om het goud te ontginnen wordt in deze mijn de ‘Heap Leaching’ techniek gebruikt. Per dag wordt hier met deze techniek zo’n 15.000 a 20.000 ton mineralen verwerkt. De ertsen worden eerst fijngemalen tot een afmeting van minder dan 20 mm. Dit fijngemalen materiaal wordt dan uitgespreid op een waterdicht uitloogplatform, en vervolgens besprenkeld met een basische oplossing van natriumcyanide (NaCN), die ervoor zorgt dat het aanwezige goud in oplossing gaat. Om die cyanide-oplossing te maken wordt dagelijks zo’n 1800 m3 water gebruikt. Water dat in deze streek al schaars is, en dat in het droogseizoen via een omleidingskanaal rechtstreeks uit de Desaguadero rivier wordt gehaald met alle gevolgen voor het milieu en de (drink)watervoorziening in de streek.

Beloftes?

Inti Raymi beweert en belooft steeds weer om met deze mijn meer oog te hebben voor de negatieve gevolgen van de mijnbouw voor het milieu. Door wat we voorlopig zien hebben we hier terecht niet veel vertrouwen in. Aan ons om er samen met onze partners CEPA en CORIDUP door constante druk voor te zorgen dat de beloftes ook effectief worden waargemaakt!

Meer informatie over de impact van goudmijnbouw vind je trouwens op www.goudeerlijk.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Mathias Monbaliu is tot augustus 2012 in Bolivia en belicht de vervuiling en sociale onrechtvaardigheid van die mijnbouw met zich meebrengt, zowel in Bolivia als in België.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.