Niamey revisited

Soms zou je willen dat de dingen anders lopen of dat ze sneller gaan. Dat is al eens terecht. Te vaak is het woord ‘maar’ een luie of een laffe uitvlucht. Op andere momenten besef je dat elk leven zijn ritme heeft en dat je dat maar beter niet kunstmatig kan versnellen als je jezelf niet voor de voeten wil lopen. Voor ik even op vakantie kom in België volgende week had ik – behalve een hele resem kleine – nog twee grote doelen. Een daarvan heb ik binnen gehaald, met glans zelfs. Het andere laat ik, onder het motto “reculer pour mieux sauter” toch nog even rijpen.

Een reis met een plan

Een tweede keer is bijna altijd makkelijker dan een eerste keer. Ook voor naar Niamey reizen is dat geldig. Wallaye! De busreis en de grensformaliteiten namen natuurlijk niet minder tijd in beslag dan de vorige keer maar ik was deze keer wel goed voorbereid, met genoeg ontbijtlekkers op zak voor de eerste ochtendlijke uren, met een exact plan van bij welke halte ik wel en beter niet naar het toilet kon gaan, met een strategisch gekozen zitje naast een vriendelijke Nigerese jongedame. Ik kwam ook niet meer aan in een vreemde stad vol vreemde mensen. Yazi wachtte me in het station op met een grote glimlach en een fles koel water en trakteerde me vervolgens op een portie heerlijk gemarineerde brochettes. Zo ging het vier dagen lang. De mensen die ik tijdens mijn eerste bezoek ontmoette en met wie ik de afgelopen maanden intens heb samengewerkt via mail en telefoon legden me geweldig in de watten. Ze stonden bovendien als één man achter me bij het binnenhalen van dat eerste doel: het probleem met de vermaledijde bank oplossen!

De redding van Zidisha in Niger

Dat ik dat probleem niet zou oplossen met de oorspronkelijke partnerbank van Zidisha, Ecobank, dat werd heel gauw duidelijk. Ellenlange rijen voor de loketten, een chaos van jewelste in de kantoren, en helemaal niemand die van plan leek me te woord te staan. Toen ik uiteindelijk toch onze contactpersoon te pakken kreeg, verwees die me door naar een collega, die me op haar beurt ook weer doorverwees. Niemand had tijd voor of zin in wat klantvriendelijkheid. Geen wonder dat in die heksenketel geen enkele telefoon wordt opgenomen en geen enkele mail beantwoord…
Met Attaher, één van de volunteer mentors in Niger, aan mijn zijde trok ik dus naar de zetel van Bank Of Africa. Attaher had daar eerder de vraag voorgelegd of Zidisha een rekening kon openen. Het antwoord was toen een ferm ‘neen’. De medewerkster van Bank Of Africa nam echter wel de tijd om te luisteren en vragen te stellen en naderhand bleek het perfect mogelijk om gratis een rekening te openen op naam van Zidisha en ook zonder kosten de uitbetalingen en de terugbetalingen van onze leningen te verwerken. Ik had een paar dagen nodig om te geloven dat er geen lijk meer uit de kast zou vallen, dat de rekening effectief geopend was en dat de accountmanager van Bank Of Africa echt zo hartelijk en dynamisch is als ze leek te zijn. Daarna sprong ik een gat in de lucht. Zonder aanvaardbaar partnerschap met een bank hadden we Zidisha in Niger moeten stop zetten. De nieuwe rekening betekent dus niet minder dan een geslaagde reddingsactie!

Een lichtje in het duister

Als ik in Ouagadougou nog niet had geleerd wat helse temperaturen met een mens kunnen doen, dan kreeg ik in Niamey een herkansing. Sinds ruim twee weken ondertussen moet de stad het met een paar uurtjes stroom per dag stellen. Geen airco dus, geen ventilatoren, nauwelijks gekoelde dranken. Niger zag af van de bouw van een dam in de rivier de Niger omdat buurland Nigeria de productie van zijn dam daardoor zou zien verminderen. In ruil beloofde Nigeria gegarandeerde stroomvoorziening aan Niger. Officieel luidt de uitleg voor de bijna permanente stroomonderbreking dat twee pylonen in het noorden van Nigeria geknakt zijn en dat de herstelling daarvan moeizaam verloopt. Wellicht zit er ergens ook een flink haar in de diplomatieke boter… Niamey is ’s nachts op vele plekken aardedonker. Niet zo’n heel interessante strategie is dat, nu de terrorismedreiging weer brandend actueel is na de dodelijke aanslagen in Arlit en Agadez. Op de dag van mijn vertrek namen enkele leden van Boko Haram die opgesloten zitten in de gevangenis pal naast de grootste markt van Niamey, de wapens op tegen hun bewakers. Er vielen twee doden.
De strijd van een kluwen van extremistische groepen in Noord-Afrika en de Sahel hangt in Niamey veel dreigender in de lucht dan in Ouagadougou. Geen van alle mensen die ik ontmoette, schaart zich achter die strijd. Net als op zoveel andere plekken in Afrika en de wereld willen ze gewoon rust en vrede en de kans om hun leven op te bouwen. In dat opzicht is Zidisha een klein hoopgevend lichtje in de duisternis.

Reculer pour mieux sauter

Negen maanden na mijn aankomst in Burkina Faso had ik voorzichtig de geboorte willen aankondigen van een nieuw project. Een eigen sociaal-economisch project op poten zetten hier, dat is mijn uiteindelijke drijfveer en mijn droom. Ik ben de voorbije weken een paar keer dicht in de buurt gekomen van een beslissing. Op dit moment liggen er twee opties en locaties voor. Aan elk van die opties is er echter nog wat schaaf –en onderhandelingswerk en bij elk hoort nog wat reflectie van mijn kant. Misschien duiken er ook nog wel andere opties op, want Ouaga, ça bouge!
Ik zal de tijd en de goede gesprekken op zonnige Belgische terrasjes met plezier hun werk laten doen, en begin juli kom ik weer verder bouwen: aan Zidisha én aan mijn eigen droom. Aan goesting geen gebrek!

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Sociaal ondernemer in Burkina Faso

    Mien De Graeve verhuisde in september 2012 naar Burkina Faso. Ze werkte er een jaar lang als vrijwilliger voor het online microfinancieringsplatform Zidisha.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.