Jongeren geven aftrap van MOOOV Turnhout

‘Het bewaken van de eigen cultuur is perfect verenigbaar met het open staan voor andere culturen.’ Met deze gedachte geeft premier Elio Di Rupo op vrijdagavond het startsein voor de eerste MOOOV editie van het filmfestival in Turnhout.

De premier rakelt herinneringen op uit de tijd dat hij zelf affiches ging hangen voor een filmfestival in Mons dat hij mee uit de grond stampte. ‘Ik ben blij eens niet over de begroting te moeten spreken’, sluit hij zijn toespraak af.

Twee zalen in Utopolis Turnhout zijn tot de nok gevuld met nieuwsgierigen die de openingsfilm The Attack willen zien. In zaal 5 houden zich op dat moment een 180 tal jongeren op die een opening gepresenteerd krijgen, speciaal op maat gemaakt door en voor hen: gratis een snelle actiefilm en een eigen fuif in plaats van een duffe receptie. Onder de noemer ‘Schoon Jong Volk’ kan MOOOV vandaag rekenen op een kern van een 30tal jongeren die in Turnhout en Brugge jongeren in de cinema zaal krijgen voor internationale films. Niet enkel via de scholenwerking of de jongerenjury tijdens het festival, maar ook via maandelijkse activiteiten doorheen het jaar. ‘In schoolverband naar de film gaan is niet hetzelfde als er zelf voor kiezen’, legt Greet uit. Greet Stevens verzorgt al veertien jaar de jongerenwerking, eerder voor Open Doek en nu dus voor MOOOV. ‘Leerkrachten maken de keuze van de film en die kiezen altijd iets waaraan ze hun lessen kunnen ophangen, een film waar jongeren iets uit kunnen leren. Dat interesseert hen vaak niet.’ Schoon Jong Volk vindt manieren om jongeren via Facebook, activiteiten doorheen het jaar en persoonlijke selecties, heel het jaar door warm te houden voor internationale films.

Op het menu van de openingsavond stond de Paraguyaanse prent 7 Cajas, een spannende misdaad film met jongeren in de hoofdrol. Victor, het hoofdpersonnage, is een loopjongen op de markt in Asunción, Paraguay. Wanneer hij een zevental kratten met onbekende inhoud moet vervoeren verzeilt hij in een kluwen van intriges, geweld en misdaad. Met veel humor, op een snel tempo en bij momenten zelfs erg herkenbaar, slaagt de film er in de kijkers mee te trekken in een leven zoals het is in Paraguay.

Olivia Rutazibwa

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • MO*journaliste Olivia Rutazibwa en ex-MO*journalist Stefaan Anrys presenteren op Filmfestival MOOOV in Turnhout en Brugge een selectie van de strafste documentaires uit binnen-en buitenland.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.