Vrouwen in Lesotho

‘Stop gender based violence’, together we can do it’, weerklonk het vrijdag luid door het conferentiecentrum in Maseru. We woonden er de aftrap van de zestiendaagse tegen vrouwengeweld bij. De komende weken vinden zowel de Wereldaidsdag, als de Dag voor Mensenrechten plaats. Het ideale moment om tegelijkertijd stil te staan bij de positie van vrouwen in Lesotho.

Naast speeches van ministers en pakkende getuigenissen, als we de vertalingen goed begrepen, schitterden de acteurs van Kick4Life. Ze speelden een toneelstuk waarin ze de Red Card actie betrokken. Deze campagne is gebaseerd op de rode kaart die een scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd uitdeelt wanneer iemand een fout begaat. Enkele acteurs deelden voor het optreden rode kaarten uit en telkens wanneer een vrouw op het podium niet juist werd behandeld, moest het publiek de kaart tonen. De interactie met de aanwezigen was geweldig, niet enkel staken ze hun rode kaart op indien nodig, hierbij riepen en lachten ze uitbundig. 

Het was dan ook geen conferentie zoals wij die bij het woord conferentie zouden voorstellen. De formele outfit was herkenbaar, maar verder werd er gebeden, gezongen en gedanst.

Armoede en aids  

De Red Card campagne richtte zich voor de gelegenheid op geweld tegen vrouwen, maar de basis ligt in het tonen van de kaart wanneer iemand ongewenst gedrag vertoont met betrekking tot hiv of aids. Vrouwen zijn in Lesotho vaker het slachtoffer van hiv. Seks is voor sommigen vrouwen een middel om hoger op te klimmen in de maatschappij. Toch benadrukte Lulu, begeleidster van acteurs voor de Red Card campagne, dat armoede en hiv niet altijd met elkaar verbonden zijn. ‘In andere landen heerst er ook armoede, waarom is aids daar dan minder aanwezig?’, vraagt ze aan de groep die ze opleidt.  

Volgens haar is het leeftijdsverschil een groot probleem. Jonge meisjes hebben vaak een relatie met een oudere man. Doordat deze man reeds meerdere partners heeft gehad, is de kans groter dat hij hivpositief is en andere meisjes besmet. 

Spelenderwijs 

In het Kick4Life centrum maken kinderen en jongeren op een speelse manier kennis met de gevaren van hiv. De coaches geven eenvoudige spelletjes een extra dimensie. Zo speelden ze onder meer een lokale versie van “ Antoinette wie heeft de bal”. Het is niet zichtbaar wie de bal heeft, net zoals het niet zichtbaar is wie hiv draagt. Nog een heleboel andere herkenbare spelletjes worden omgevormd tot een educatievere versie. Aan het enthousiasme en de leergierigheid van de jongeren te zien, lijkt dit een perfecte combinatie van spelen en tegelijkertijd sensibiliseren. Al blijft de vraag natuurlijk in hoeverre de kennis volstaat om geen fouten te maken in de praktijk. 

Ook tijdens deze speelse sessies is er aandacht voor gender. Meisjes vertellen hoe het voelt om als meisje op te groeien in Maseru en jongens geven nadien hun mening. Volgens coördinatrice Daniela is dit voor beide geslachten een stap in de goede richting. ‘Door je in te leven in elkaars leeftwereld, toon je meer respect.’

Annelies Van Erp werd met haar essay Afrika en Europa moeten samen geschiedenis schrijvenwinnaar van de MO*zomerwedstrijd. Ze reist twee weken door Zuid-afrika met medewinnaar Jan Roobrouck en MO*redactrice Olivia Rutazibwa. 

Deze reis komt tot stand met de steun van Air France KLM, de Koning Boudewijnstichting en MO*.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.