In Brazilië bestaat officieel geen racisme

Het nieuwe museum  ‘Museu dos povos tradicionais’ in Campo Grande is een bijzonder goed en respectvol ingericht museum waarin vooral de cultuur van de Xavantes en Bororo worden op een meesterlijke wijze voorgesteld. 

  • © Museu do Índio Museu do índio in Brasília © Museu do Índio
  • Ronaldo Lima, Jr. (CC BY-NC-ND 2.0) Museu do índio in Brasília Ronaldo Lima, Jr. (CC BY-NC-ND 2.0)
  • © Museu do Índio Museu do índio in Brasília © Museu do Índio
  • Ronaldo Lima, Jr. (CC BY-NC-ND 2.0) Museu do índio in Brasília Ronaldo Lima, Jr. (CC BY-NC-ND 2.0)

Er komen heel wat studenten na hun studies in Brazilië aan Europese universiteiten verder studeren. Zo was er vorig jaar Ana Carla van Campo Grande. We ontmoetten elkaar in de Belgaleiro te Leuven. Ze weet wel van wanten: “Jij moet naar Campo Grande. Ik zal de contacten leggen met de universiteit.” Zo geschiedde.

Afgesproken was om in Campo Grande voor de studenten van de universiteit de film ‘O ritmo da lagarta’/’Het ritme van de rups’ te gebruiken. Tijdens de busreis bedacht ik: ‘Moet ik niet voorstellen om ook de film van An Baccaert (VRT) te draaien: “A sombra de um delírio verde’/’De duistere kant van groen”? (Zie de volledige film onder deze blogpost)

‘Er hangt momenteel heel veel spanning in de lucht, met doodsbedreigingen over en weer. Tussen de fazendeiros en de Guarani.’

Meteen bij aankomst overleg ik hierover met de professora die instaat voor de internationale relaties. Ze slaat in paniek: ‘Dat heb ik niet met de directie kunnen bespreken. Er hangt momenteel heel veel spanning in de lucht, met doodsbedreigingen over en weer. Tussen de fazendeiros en de Guarani. Er kunnen zonen en dochters van fazendeiros in de zaal zitten. Het is beter van die film nu niet te draaien.’

Inderdaad, de film is bijzonder confronterend voor Brazilianen én Europeanen in hun zoektocht naar groene benzine. Ethanol uit suikerriet om toch maar niet minder koning auto te moeten aanbidden.

Maar geen nood: tijdens een gesprek met andere professoren blijkt dat velen de film kennen. Hij staat nu op youtube en ze schijnen hem zelf te gebruiken.

De UCDB, de universiteit van de Salesianen, is dan ook pionier in het verwelkomen van studenten uit de traditionele volkeren. Vooral Xavantes en Bororo. Velen van hen kennen bij aankomst geen Portugees en spreken alleen hun eigen taal.

Museu dos povos tradicionais

Ik overnacht bij de Salesianen. Rafael Grubert Gonzaga Sant Ana Baptista, medewerker internationale relaties brengt me naar het nieuwe ‘Museu dos povos tradicionais’.

Een bijzonder goed en respectvol ingericht museum. Vooral de cultuur van de Xavantes en Bororo worden op een meesterlijke wijze voorgesteld. De voorwerpen werden dan ook in overleg met de Xavantes en Bororo op een voor hen correcte wijze voorgesteld. Video’s laten zien hoe dit gepaard ging met riten die hun tradities recht doen. Een ruimte is gereserveerd voor andere volkeren, zoals de Guarani, de Carajás e.a.

Traditionele volkeren

Een grote stap vooruit is dat er niet meer gesproken wordt over de ‘indio’ of ‘indigena’ (de ‘indiaan’, omwille van Columbus’ vergissing), maar over ‘traditionele volkeren’. Het is een verschil van hemel en aarde met de ‘Museu do índio’ dat we vorig jaar met de Wervelgroep in Brasília bezochten. We zijn dan ook weer vijftig jaar verder. Geesten rijpen. Inzichten groeien. Respect neemt toe, al is er nog veel werk aan de winkel.

In Brazilië is er officiëel geen racisme, want het is een bijzonder divers land, maar onderhuids en in de economische realiteit is er wel degelijk veel uitsluiting van afro-descendentes en traditionele volkeren.

Goed dat er hier zoveel scholen langskomen, zodat kinderen kunnen ontdekken wat de wortels van deze samenleving zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Medewerker van Wervel en auteur van verschillende boeken

    Luc Vankrunkelsven (Diest, 21 mei 1956 – Brazilië, 15 september 2023) was medewerker van Wervel, ambassadeur van Grootouders voor het klimaat en bracht jaarlijks verslag uit van zijn tou

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.