FMLN lijdt tweede nederlaag in een jaar

Nayib Bukele wint overtuigend de presidentsverkiezingen in El Salvador

Public Domain

Links op de foto: Nayib Bukele, de toekomstige president van El Salvador

Op 1 juni zal Nayib Bukele de eed als volgende president van El Salvador afleggen. Om 9u ‘s avonds heeft Nayib zich alvast uitgeroepen tot president. Een uur later bevestigt de voorzitter van de Kiesraad de nog onvolledige maar onomkeerbare uitslag. De kandidaat van GANA haalt al in de eerste ronde een meerderheid van 53 procent. Carlos Calleja van het rechtse ARENA haalt 30 procent. Hugo Martinez van het linkse FMLN haalt amper 14 procent.

De overwinning van Bukele bewijst alvast dat campagne voeren via de sociale media werkt. De andere kandidaten liepen heel het land rond om de steun van bevolking te winnen. Maar deze strategie heeft blijkbaar afgedaan.

Hugo Martinez erkent de uitslag. Tegelijk belooft hij de strijd voort te zetten. ‘Vanaf morgen zullen we er alles aan doen om de sociale verworvenheden te verdedigen, gratis gezondheidszorg, gratis leerpakketen voor de scholieren, steun aan de landbouwers, enz’, aldus Martinez in een eerste reactie.

De overwinning van Bukele bewijst alvast dat campagne voeren via de sociale media werkt.

Wat verklaart het toch wel slechte resultaat voor het FMLN?

Analist Salvador Samaoya is toch wel geschrokken dat de onvrede zo sterk is. Een eerste groep van personen die hun stem hebben weggetrokken van het FMLN zijn de personen die voordeel haalden uit een van de vele sociale programma’s. Met het wegvallen van de ALBA-steun uit Venezuela, verminderde ook de ontvangen steun.

Maar ook onder de militanten is de onvrede gegroeid, zoals bijvoorbeeld de gewezen strijders die zich in de steek gelaten voelen of die de eigengereide houding van sommige leiders beu zijn. Een derde groep afvalligen behoort tot de middenklasse die voor het FMLN stemden uit onvrede met de corruptie, maar nu deze partij de rug toekeren.

Hoe het FMLN uit dit diepe dal zal herrijzen, hangt in sterke mate af van de interne bezinning die zich nu toch wel heel sterk opdringt.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur