Van oorlog in Kinshasa tot revolutie in Katanga

Nog geen half jaar na de relatief vreedzame en eerlijke verkiezingen lijkt het optimisme omtrent een stabiel en democratisch Congo brutaal aan flarden geschoten. Vorige maand veranderden de straten van Kinshasa onverwacht snel in een slagveld tussen de gardes van Bemba en Kabila. De 150 geregistreerde doden betekenen meer dan een alleenstaand incident.
Volgens een diplomaat verkoos Kabila de militaire confrontatie met Bemba lang voor alle diplomatieke wegen om Bemba’s militie te ontwapenen belopen waren. Een tweetal maanden terug vroeg men zich op de Belgische ambassade nog af of onze koning al dan niet een schouderklopje aan Kabila zou komen geven. Dezer dagen gaat de discussie vooral over hoe dit incident onze relaties met hem zal beïnvloeden. De ene vind het een goede zaak dat Bemba aan de kant werd gezet, terwijl de andere vindt dat Kabila zijn dictatoriale trekjes heeft getoond. De vraag die velen zich stellen is wie het vacuum van de politieke oppositie zal innemen.
Gelukkig voor ons zitten we op het moment van de gebeurtenissen nog in Lubumbashi, de hoofdstad van Katanga. Een hoogtepunt daar was ons bezoekje aan de nieuwe gouverneur, Moise Katumbi. Ongeacht zijn motieven is het minste wat van hem gezegd kan worden dat hij redelijk drastische maatregelen neemt. De steenrijke (ex?)businessman slaagt maar al te graag het protocol over om tot ingrijpende actie over te gaan. In één adem kondigt hij aan dat de politie der mijnen vanaf morgen afgeschaft zal worden en dat hij alle export van ruwe grondstoffen verboden heeft. De 500 vrachtwagens die aan de grens aangehouden waren zal hij aan justitie overmaken en hij looft een premie van 5000$ uit voor iedereen die een vrachtwagen die niet in orde is kan tegenhouden.
De bedoeling is dat al die ruwe grondstoffen aan Gecamines verkocht worden zodat ze daar een verwerking kunnen ondergaan. In Congo zelf een toegevoegde waarde aan de grondstoffen brengen is een erg goede zaak voor de economie. De vraag is uiteraard in hoeverre hij zich ook echt heeft terug getrokken uit de mijn- en constructiebedrijven die hij vóór zijn gouverneurschap beheerde. Om zulke vragen tot op het bot uit te spitten zijn er echter andere mensen op IPIS. Voor ons was het gesprek vooral een gelegenheid om ons voor te stellen en te zien of er op Congolees beleidsniveau ook interesse is in ons product. Op het eerste zicht heeft Katumbi er wel oren naar, maar voor een echte reactie zullen we moeten afwachten tot we in mei onze resultaten naar buiten brengen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.