Cerrado in Oostenrijk

Het is zeer interessant, zo een Europees forum over voedselsoevereiniteit, toch moeten we verder blijven kijken dan deze lap grond. Gelukkig zijn er enkele vertegenwoordigers van andere continenten en veel globaliseringsdeskundigen uit Europa aanwezig. Luc Vankrunkelsven van Wervel is zo iemand en schreef dit artikel.

Een slotdocument is voor zo’n internationale hoogmissen uiteraard belangrijk, maar de wandelgangen, de pintgesprekken, de open fora, etc. zijn minstens even wezenlijk. Zo niet, wezenlijker of op zijn minst: concreter. Neem nu de niet-geplande bijeenkomst van Voedselteams met allerlei gelijkaardige organisaties uit Italië, Spanje, Kroatië, Slovenië, Frankrijk. Vanuit deze synergie komt vast een internationaal vervolg. Ter versterking van de veelsoortige korteketensystemen.

Of neem nu het zichtbaar maken van de Cerrado, de Braziliaanse savanne. In een workshop blijkt een studente ‘internationale politiek’ uit Wenen geïnteresseerd te zijn om de Cerrado aan de universiteit op de kaart te zetten. Ze denkt er nu serieus aan om de permanente Cerradotentoonstelling (zie: www.wervel.be/cerrado ) naar Wenen te laten overkomen. Een interessante link zou kunnen zijn om een Braziliaanse milieuactiviste, die momenteel in Oostenrijk doctoreert, uit te nodigen. Zij is één van de gangmakers om deze savanne-met-de-hoogste-biodiversiteit-ter-wereld in de picture te brengen. Het is de hoogste tijd, want de Cerrado wordt momenteel drie maal sneller vernietigd dan het Amazonegebied: voor soja (veevoer en biodiesel), eucalyptus (papierpulp en in de toekomst GGO-eucalyptus voor ethanol) en suikerriet voor hoe langer hoe meer ethanol.

Terwijl we hier rond samen komen en afspraken maken, komt de petitie-actie van Avaaz binnen: www.avaaz.org/en/save_the_amazon . Zij willen binnen enkele weken 1 miljoen handtekeningen verzamelen om het Amazonegebied en de Cerrado te beschermen. Beide ecosystemen worden meer dan ooit bedreigd, omdat het Braziliaanse parlement de ‘codigo florestal’ wil uithollen. De petitie is gericht aan president Dilma Roussseff. Het is aan haar om haar veto aan deze vernietigingswet te geven.

De Weense studente is erg geïnteresseerd in wat in Brazilië gebeurt, omdat zij vooral de inheemse volkeren van Frans-Guyana opvolgt. Hun rechten worden ernstig geschonden, terwijl het land een overzees departement van Frankrijk is. Europees grondgebied dus met euro en al ! Zij wil linken leggen tussen de bescherming van het Amazonegebied in Brazilië en in Frans-Guyana. Het feit dat dit ‘Europees’ grondgebied is met voor ons ongekende inheemse volkeren, lijkt inderdaad een onverwachte inrijpoort.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Een Belgische delegatie van NGOs, boeren, consumenten en onafhankelijken blogt vanop Nyéléni, een Europees forum rond voedselsoevereiniteit.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.