Nyeleni: Agroforestry in Europa?

Een van de thematische sessies op het Nyeleni forum handelt over Agroforestry, of hoe we bosbouw kunnen combineren met landbouw. Luc Vankrunkelsven, onze vertegenwoordiger van Wervel, deelt zijn ervaringen over de regionale Europese mogelijkheden.

Overdag is er een interessante dynamiek in allerlei themagroepen en subgroepen. De wandelgangen, de maaltijden, de bar, etc. zijn ideale kansen voor informele contacten te maken met Italianen, Kroaten, Serviërs, Finnen, mensen uit Azerbeidzjan, Turkije…, ja, ‘zelfs’ met met Franstalige Belgen.

Er wordt gezucht: “Het is toch wel straf dat we naar Oostenrijk moeten komen om vertegenwoordigers van zusterorganisaties zoals Voedselteams in Vlaanderen te ontmoeten.”

Agroforestry in Vlaanderen

’s Avonds is er de ruimte om zelf open workshops te organiseren. Omdat de Vlaamse overheid sinds dit jaar voor het eerst boer(inn)en die bomen in een agroforestry-systeem gaat ondersteunen, bieden we donderdagavond rond dit veel belovende thema een infomoment aan.

Vlaanderen en Europa

Na de film van Agroof-Wervel (Montpellier-Brussel) ontwikkelt zich een interessant gesprek tussen een Hongaar, een Italiaan, een Finse, Oostenrijkers, Fransen en een Belg om deze EU-subsidiemogelijkheid in het eigen land te op te eisen. Het gaat immers om een bestaande  EU-regelgeving, maar ze treedt pas in werking als de plaatselijke overheid de Europese steunmogelijkheid implementeert.

Zo moest Wervel vier jaar bij de Vlaamse overheid lobbyen, opdat deze uiteindelijk zou beslissen om Agroforestry in zijn steunprogramma op te nemen. Vlaamse boeren die in 2011 bomen in een agroforestry-systeem planten, krijgen vanaf nu 70 %  van de plantkosten terug betaald. Tegen 1 september moeten ze hun aanvraag indienen.

Voor meer info, surf naar: www.agroforestry.be . Daar vind je ook de trailer van de film, alsook de inhoud van de gratis brochure over het belang van deze nieuwe manier van produceren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Een Belgische delegatie van NGOs, boeren, consumenten en onafhankelijken blogt vanop Nyéléni, een Europees forum rond voedselsoevereiniteit.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.