Nyeleni Openingsceremonie

Het Nyeleni forum is gisteren officieel geopend met een prachtige openingsceremonie.

Het Nyeleni Forum is gisteren officieel geopend, na een ontmoeting met de 4 verschillende belangengroepen (producenten, consumenten, Ngo’s, arbeiders) konden we proeven van de culinaire specialiteiten van de verschillende deelnemers.

Na het eten volgde de officiële opening van het forum. Eerst werd nog eens samengevat wat voedselsoevereiniteit voor ons betekent en hoe we er ons voor inzetten. Ibrahim, een van de trekkers van Nyeleni 2007 in Mali overhandigde een kom met water, een met aarde en een met zaden aan de Europese organisatie om te symboliseren dat deze drie cruciale factoren bepalend zijn voor voedselsoevereiniteit. De pogingen van welbepaalde belangengroepen om deze hulpbronnen te privatiseren zijn immers een regelrechte aanval op de vrijheid van volkeren overal ter wereld om zelf tegemoet te komen aan de heersende voedselcrisis.

De organisatie toonde ons bordjes met een welkomsttekst in alle aanwezige talen en liet ons volgens het concept wereldcafé met elkaar kennismaken. Zo ging iedereen aan een andere tafel zitten om ideeën uit te wisselen over enkele thema’s: eerst werd de vraag gesteld waarom het belangrijk is om hier op het Nyeleni forum aanwezig te zijn, daarna wisselde iedereen weer van tafel en werd er gevraagd wat voedselsoevereiniteit betekent voor de individuele deelnemers. De culturele diversiteit was indrukwekkend, je kon net zo goed langs een Rus uit Azerbeidzjan, een Noor, Mozambikaan of een Griek terechtkomen; dankzij de vele vrijwillige tolken verliep de communicatie zeer vlot.

Na de openingssessie konden we nog genieten van wat Oostenrijkse folklore: Volkstanzgruppe Gfoehl, een dansgroep getooid in lederhosen en zwaairokken gaf zich volledig, tot groot jolijt van de deelnemers. Naderhand werden we nog verwend met een optreden van een lokale jonge band, terwijl we onze dorst laafden aan enkele heerlijke ongefilterde Schremser halve liters of lokale wijn.

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Een Belgische delegatie van NGOs, boeren, consumenten en onafhankelijken blogt vanop Nyéléni, een Europees forum rond voedselsoevereiniteit.