Ontdekkingstochten in Chengdu

Het Belgische team van Generation Under Construction is zaterdag in Chengdu aangekomen voor de tweede jaargang van dit project. Amélie, één van de teamleden, schrijft haar indrukken van de eerste twee dagen neer.

  • © Generation Under Construction Selfie met een enthousiaste fietstaxi-chauffeur. © Generation Under Construction
  • © Generation Under Construction Ons vaste middagmaal voor drie weken: we mogen zeker niet klagen! © Generation Under Construction
  • © Generation Under Construction De panda – zowat de officieuze mascotte van Chengdu – is nergens ver weg in de stad. Zoals hier aan de gevel van een luxe-winkelcentrum. © Generation Under Construction
  • © Generation Under Construction De lotusvijver is een rustpunt middenin de campus waar studenten en personeel zich komen ontspannen. Maar ook elders is veel groen en dat in het midden van de stad. © Generation Under Construction

Na een lange vlucht en weinig slaap komen we op zaterdag rond 14u aan in de luchthaven van Chengdu. Van ver zie ik het groepje Congolese en Chinese studenten, die ons vriendelijk en enthousiast groeten.

Onmiddellijk nemen ze mijn koffer en begint er een Congolees meisje tegen mij te babbelen. Ze heet Amelia, bijna delen we een naam, best grappig.

We stappen de bus op en rijden richting Sichuan University. De straten zijn bijzonder proper, maar de auto’s rijden niet op een lijn, maar een beetje door elkaar.

© Generation Under Construction

De lotusvijver is een rustpunt middenin de campus waar studenten en personeel zich komen ontspannen. Maar ook elders is veel groen en dat in het midden van de stad.

ik verwachtte veel meer Chinezen, veel meer luchtvervuiling en veel minder vegetatie.

Aangekomen, moeten we nog een heel eind stappen tot waar we zullen verblijven. Zo krijgen we al meteen de mogelijkheid om de campus een beetje te leren kennen. Ik ben onder de indruk, ik verwachtte veel meer Chinezen, veel meer luchtvervuiling en veel minder vegetatie.

Het is aangenaam en ik voel me al op mijn gemak. Ook zien we veel fietstaxi’s die je voor vijftig eurocent feilloos van de ene naar de andere kant van de campus brengen. Op zondag grijpen we meteen de eerste kans die we krijgen om ze zelf te testen.

Logeren doen we met de hele groep – acht Chinese studenten, acht Congolese en acht Belgische – in het ‘West Overseas Student Dormitory’. Dat is een gebouw speciaal voor buitenlandse studenten, vrij centraal op de campus gelegen.

De Wangjiang Campus is één van drie campussen van Sichuan University die in totaal ruim 50.000 studenten telt.  De campus heeft mooie parkjes, veel sportruimtes en onder anderen een standbeeld van Mao.  De kamers die we krijgen zijn groot en hebben allemaal een badkamer en een ijskast.

We moeten ze dan wel delen met één andere deelnemer aan het project, we horen ook al snel dat Chinese studenten in de dorms op de campus met 4 of 6 een kamer moeten delen. In de oudste dorms zijn zelfs geen douches. Wie wil douchen, moet daarvoor de deur uit naar het openbare douchegebouw.

© Generation Under Construction

Ons vaste middagmaal voor drie weken: we mogen zeker niet klagen!

Culinaire verkenning

Maandag pas gaat het programma van het project officieel van start. Wat overblijft van het weekend gebruiken we dan ook om de campus en de stad al een eerste keer te verkennen.

Zo belanden we in een grote supermarkt niet ver van de campus. Om er te geraken, steken we af en toe grote straten over via voetgangersbruggetjes. In de supermarkt komt een vriendelijke verkoopster ons meteen te hulp schieten om ons te helpen bij het kiezen van een wasmiddel. Gelukkig kan een van de meisjes van het Chinese team ons helpen met vertalen.

Maar ook culinaire verkenning staat hoog op het programma tijdens ons eerste weekend. Onze eerste maaltijd krijgen we zaterdagavond in het resto van onze buren, het ‘West Foreign Experts Building’, een van de vele resto’s op de campus.

Sichuan staat dan wel bekend om zijn pikante keuken, voorlopig lijkt dat toch mee te vallen.

© Generation Under Construction

De panda – zowat de officieuze mascotte van Chengdu – is nergens ver weg in de stad. Zoals hier aan de gevel van een luxe-winkelcentrum.

Ik ga zitten aan een ronde tafel, met in het midden een draaiend platform.

Daarop komen een tiental borden met allerlei zaken op: gegrilde vis, varkensvlees in zoete saus met groenten, Chinese paddenstoelen met wortels en ander groenten in een zoetzure saus, …

Elk van ons krijgt daarbij een kommetje rijst, dat we met stokjes moeten opeten – wat niet voor iedereen even simpel blijkt! Het leuke is dat we zo van alle schotels kunnen proeven.

Het typische Chinese buffet, dat ik al ken van eerdere reizen in China, blijkt ook bij onze latere maaltijden een steeds terugkerend element. Wat wel verrassend is, is de meeste schotels veel minder spicy zijn dan men ons bang voor had gemaakt. Sichuan staat dan wel bekend om zijn pikante keuken, voorlopig lijkt dat toch mee te vallen.

Het is dan wel een ontspannen start van onze drie weken in Chengdu, toch beginnen we elkaar geleidelijk aan al beter te kennen. Zocht iedereen tijdens de eerste maaltijd nog de vertrouwde gezichten van zijn of haar eigen team op, op zondag was iedereen meteen al heel wat minder verlegen en klaar om te socialisen. Dat kan alleen maar beloven voor de komende dagen!

Amélie Wauters, de auteur van deze bijdrage, zit in haar eerste jaar Master in Human Ecology.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.