Oost-Oekraïne: Het hevige conflict eist zijn tol

Ziekenhuizen worden gebombardeerd, ambulances worden door gewapende groeperingen in beslag genomen, burgers raken gewond en veilige schuilplaatsen worden steeds schaarser naarmate het conflict zich verspreidt. Colette Gadenne, noodcoördinatrice bij Artsen Zonder Grenzen, is net terug uit de regio Donetsk. Ze beschrijft de steeds moeilijkere humanitaire situatie in het oosten van Oekraïne.

  • Mykolayivka, Oekraïne. © Anastasia Taylor-Lind Mykolayivka, Oekraïne. © Anastasia Taylor-Lind Mykolayivka, Oekraïne. © Anastasia Taylor-Lind

In de regio Donetsk, waar ik werkte, worden uitgestrekte gebieden geteisterd door hevig geweld. Er wordt gevochten met lichte wapens, maar ook met zwaar artillerievuur. Niet alleen militaire doelwitten worden uitgeschakeld, ook appartementsgebouwen en ziekenhuizen blijven niet gespaard.

Bommen op het ziekenhuis

Het grootste ziekenhuis van Donetsk werd gebombardeerd, en tal van kleinere ziekenhuizen in de regio kwamen onder vuur te liggen. De burgers in het conflictgebied vinden maar moeilijk een veilige schuilplaats. Je weet nooit waar de volgende aanval zal plaatsvinden en heel wat mensen raakten gewond. In Loehansk kwam een ambulancier om het leven vlakbij het ziekenhuis. In Amvrosievka werden een aantal medische personeelsleden gedood toen ze terugkeerden van hun shift in het ziekenhuis.

Overal vluchtelingen

Talloze mensen zijn op de vlucht voor het geweld. De meesten zochten hun toevlucht bij familieleden, als ze die hebben. Overal leven ontheemden - in de grootsteden, in de dorpen, en zelfs in de kleinste gehuchten.

De meest kwetsbaren kunnen nergens heen. Heel veel mensen in dit gebied wachten op hun pensioenuitkering of een andere sociale uitkering, maar op heel wat plaatsen werken de banken niet meer en raken de mensen in geldnood. Sommigen raken niet weg uit de conflictgebieden en blijven ondanks de vuurgevechten en bombardementen ter plaatse. Sommige ontheemden hebben helemaal niets meer - zelfs geen voedsel. Daarom zoeken ze hun toevlucht in ziekenhuizen, waar ze ten minste eten krijgen.

Ik heb heel wat ziekenhuizen bezocht waar ze door de toestroom aan oorlogsgewonden en ontheemden nog amper het hoofd boven water houden.

Artsen Zonder Grenzen steunt de ziekenhuizen door hygiënekits uit te delen en medicijnen en verbruiksgoederenoedsel te leveren. Zo kunnen de ziekenhuizen de ontheemden gratis blijven behandelen.

Te weinig aandacht

De humanitaire situatie in het oosten van Oekraïne wordt steeds ernstiger, maar blijft verborgen. De oorlogsgewonden en ontheemden leven verspreid over de verschillende ziekenhuizen in de regio. Aangezien ze amper te zien zijn - er is geen vluchtelingenkamp en een exodus van mensen met hun hele hebben en houden blijft uit - krijgen ze weinig aandacht.

Heel wat plaatsen in het conflictgebied zijn buitengewoon moeilijk bereikbaar. Het is er bovendien bijzonder gevaarlijk omwille van de hevige gevechten die er plaatsvinden. De teams van Artsen Zonder Grenzen leveren medische en chirurgische kits aan meer dan 40 ziekenhuizen in het gebied. Zo kunnen zo’n 6.200 oorlogsgewonden behandeld worden. We voorzagen ook ‘drop zones’ in het conflictgebied. Zodra het geweld even afneemt, kunnen de ziekenhuismedewerkers er de kits ophalen. Tegelijkertijd leveren we gespecialiseerde medicijnen voor nierpatiënten en mensen met ernstige brandwonden. De meest ernstige gevallen kunnen in het regionale ziekenhuis van Donetsk behandeld worden.

Medische tekorten

Het kost het ziekenhuispersoneel in het oosten van Oekraïne steeds meer moeite om de boel draaiende te houden. Hun toewijding om in uiterst moeilijke omstandigheden te blijven werken, is bewonderenswaardig. Er dreigt een tekort aan externe fixatoren en vaccins tegen tetanus in het gebied - een ware ramp in oorlogsgebied. Het medisch personeel was niet voorbereid op een dergelijke toestroom aan burgerslachtoffers met vreselijke verwondingen. Ook kinderen en zwangere vrouwen blijven niet gespaard.

De bevolking in Oost-Oekraïne had deze oorlog niet zien aankomen. De mensen hielden het niet voor mogelijk dat dergelijke gebeurtenissen zich in hun land konden afspelen. En het ergste is nog lang niet voorbij. De winter staat voor de deur, en we bereiden ons voor op het leed en de uitdagingen die met de kou gepaard gaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur