Israël en de Holocaust

Gisteren bezochten we Yad Vashem, het holocaustmuseum. Dat is ongetwijfeld voor iedereen een pakkende ervaring. In 3 uur tijd zie je de hele evolutie : van de negatieve beeldvorming over de joden, via marginalisering, opsluiting in getto’s, vernietingingskampen, dodenmarsen en uiteindelijk de bevrijding, naar de oprichting van Israel. Als je deze geschiedenis ziet, begrijp je waarom zoveel joden na de oorlog naar Israel trokken en waarom ze zo gehecht zijn aan hun eigen staat.
Bij het binnenkomen zie je hoe zij al van voor de oorlog anders behandeld werden : een ‘J’ in hun paspoort en buitensluiting. Vermoedelijk was ik even geschokt als de joden toen ik foto’s zag van de muren die werden gebouwd om de joden af te zonderen in getto’s. Maar denken die joden bij het zien van die foto’s net als ik daarbij ook aan de muur die Israel op dit ogenblik zelf bouwt ? De palestijnen dragen geen ster, maar ook zij moeten zich legitimeren telkens zij zich begeven naar plaatsen die zij al heel hun leven als hun thuis beschouwen. 
De holocaust is een verhaal dat we niet mogen vergeten, omille van het “nooit meer”. Yad Vashem is daar een goede getuige van. Er is ook een prachtig museum met werk van artistieke slachtoffers.
Maar toch ook een kritische noot : laat de joden nu de holocaust voorbij is, ook verder kijken dan zichzelf. Enkel de Roma-zigeuners kregen (terecht) een kleine extra vermelding als Holocaustslachtoffers. Vermoedelijk omdat ook zij een ‘volk’ zijn dat werd opgepakt omwille van hun afkomst. De politieke gevangenen, homo’s, communisten, … kwamen enkel in de kleine lettertjes aan bod. Een volgende stap zou kunnen zijn dat de joden verder leren kijken dan zichzelf.
Toen ik het gastenboek aan de uitgang bekeek, trof het mij  aangenaam dat een spaanstalige bezoeker ook net een oproep had neergeschreven naar een betere verhouding met de Palestijnen. Een terechte bedenking …

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift