Surinaams parlement veroordeelt aanpak Zika-virus

Wederom is er gefaald om een crisis aan te pakken.

  • © Zoë Deceuninck Zowel de oppositie als de coalitie in het Surinaams parlement maakt zich grote zorgen om de verspreiding van het virus. © Zoë Deceuninck

PARAMARIBO - ‘Het Zika-virus moet structureel bestreden worden en financieel mag dat geen probleem zijn’, zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons op De Nationale Assemblee van maandag 25 januari. Zowel de oppositie als de coalitie in het Surinaams parlement maakt zich grote zorgen om de verspreiding van het virus. Het onderwerp kwam uitgebreid aan bod, maar een echte vooruitgang is er nog niet.

De komende tien maanden onderzoeken en begeleiden gyneco en kindergeneeskunde van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zwangere vrouwen en kinderen in de problematiek van het Zika-virus. ‘Maar we moeten meteen handelen en niet wachten op die resultaten voor we actie ondernemen,’ zegt minister van volksgezondheid Patrick Pengel. Hij onderstreept dat het probleem grondig wordt aangepakt. Er wordt afgezien van landelijke bespuitingen omdat er dan het risico bestaat om de totale samenleving bloot te stellen aan de gevolgen van de chemicaliën, zoals kanker. ‘De meest effectieve aanpak is om de broedplaatsen te bestrijden’, zegt de bewindsman.

Dew Charman, lid van Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) benadrukt dat het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) rijkelijk laat is in haar aanpak. Ook de Coalitietopper, Celcius Waterberg, oud-minister van Volksgezondheid, deelt de mening dat BOG niet alert genoeg is om de drager van het virus, de denguemuskiet, preventief te bestrijden.

Silvana Afonsoewa, lid van de Nationale Democratische Partij vroeg zich af of het BOG nog wel is uitgerust om het virus aan te pakken. Waar het BOG tekort schiet zou de minister zelf moeten inkomen.

Brandhaarden van Zika worden geïdentificeerd en aangepakt. Er is onderzoek gaande naar de gevolgen van het virus. Uit onderzoek blijkt dat zelfs het parlementsgebouw broedplaatsen had voor de gevaarlijke muskieten die aangepakt moesten worden.

Samenwerken met de samenleving is de boodschap, en daarvoor is gecoördineerde informatie nodig. Er komen flyers met info waarop staat hoe je Zika kan voorkomen, wat de meest voorkomende symptomen zijn en waar je naartoe kan gaan als je het virus heb opgelopen. Ook op de scholen zal een lesbrief rondgaan. ‘We willen alle delen van de samenleving bereiken met de verspreiding van informatie. We raden mensen aan niet zwanger te worden, maar wie nu toch zwanger wordt of zwanger is, moet weten waar ze naartoe kunnen gaan. Het Ministerie van Volksgezondheid is verantwoordelijk en zal die verantwoordelijkheid ook nemen,’ sluit Pengel af.
 
Veel antwoorden zijn er nog niet, maar Pengel belooft het parlement te proberen om de achterstand in te lopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.