Persvrijheid bestaat niet in Maleisië

Nieuwe wet perkt persvrijheid nog meer in

Het is slecht gesteld met de persvrijheid in Maleisië. Niet voor niets staat het land op plek 147 op de 2014 World Press Freedom Index. Dezer dagen laait de discussie over persvrijheid weer op en vandaag werd er zelfs een voorstel ingediend om de zogenaamde “Sedition Act” wet, die al stamt uit 1948 toen Maleisië nog een Britse kolonie was, te versterken. 

  • Illustratie obv THOR (CC BY 2.0) Door deze discussie beseffen een boel mensen dat er een ernstig gebrek aan persvrijheid is in Maleisië. Illustratie obv THOR (CC BY 2.0)
  • RADIANTJUSTICE (CC BY 2.0) Cartoonist Zunar in overleg met collega's. RADIANTJUSTICE (CC BY 2.0)

De Sedition Act is een wet die het verbiedt om teksten te verspreiden die als opruiend worden gezien, of dat nu verbaal of tekstueel is. Sedition kan vrij vertaald worden als opruiing. In de praktijk komt het er eigenlijk op neer dat elk die zich kritisch uitlaat over de regering, haar wetten of haar plannen, strafbaar is en opgepakt kan worden.

The Malaysian Insider

Het voorstel komt een week na de arrestatie van drie journalisten die werken voor The Malaysian Insider, het enige onafhankelijke medium in Maleisië.

The Malaysian Insider wordt vaker geplaagd, zo werd er drie jaar geleden besloten dat zij geen papieren krant mochten uitgeven. The Malaysian Insider opereert dus alleen op internet. Onder de drie journalisten bevond zich ook de hoofdredacteur van The Malaysian Insider. Ze werden gearresteerd omdat het medium kritisch had geschreven over de plannen van de Maleise staat Kelantan om de Sharia-wetgeving in te voeren.

Zunar

De arrestatie van de drie redacteuren is niets nieuws. Via de Sedition Act worden tegenstanders van het huidige regime wel vaker opgesloten. In februari werd de bekende cartoonist Zunar opgepakt nadat hij zich kritisch had uitgelaten over de veroordeling van Anwar Ibrahim.

Vier dagen geleden werd bekend gemaakt dat hij onder de Sedition Act op negen punten wordt aangeklaagd, wat uiteindelijk kan resulteren tot 43 jaar in de gevangenis. Zunar werd eerder op borgtocht vrijgelaten.

RADIANTJUSTICE (CC BY 2.0)

Cartoonist Zunar in overleg met collega’s.

Reisdocumenten

Door de uitbreiding van de wet zou het voor sommige arrestanten echter niet meer mogelijk zijn om op borgtocht vrij te komen “als dat niet in het belang van de maatschappij is”. Anderzijds wil men de mogelijkheid om reisdocumenten af te pakken van de verdachten die nog wel op borgtocht vrij mogen komen.

Amnesty International

Feit is in ieder geval dat door deze discussie een boel mensen beseffen dat er een ernstig gebrek aan persvrijheid is in Maleisië.

Uiteraard zijn er ook genoeg tegenstanders van het nieuwe voorstel en van de wet in het algemeen. De advocaat van Zunar zei eerder al dat de wet wordt gebruikt om criticasters en tegenstanders van het regime het zwijgen op te leggen. Shamini Darshni, directeur van Amnesty International Maleisië, zei dat de rechten van de Maleiers opnieuw worden genegeerd als de wijziging van de wet wordt geaccepteerd.  

Feit is in ieder geval dat door deze discussie een boel mensen beseffen dat er een ernstig gebrek aan persvrijheid is in Maleisië. Nu de regering nog.  

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift