Oorlog, ontwikkeling en erfgoed in Libanon: de vernieling gaat door

Libanon weet van vernieling en wederopbouw. Een wankel evenwicht tussen een maronitische christelijke minderheid en de soennitische en shiitische moslimmeerderheid maakte van Libanon lang de frontlinie van allerlei conflicten in het Midden-Oosten. Syrië, Iran, de Palestine Liberation Organization, Israël, de Verenigde Staten, Frankrijk,… hebben allemaal hun proxy-oorlogen uitgevochten op het Libanese grondgebied. Na twee vernietigende burgeroorlogen te hebben doorstaan sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, en tal van bombardementen door de Syrische en Israëlische legers, lijkt het land expert te zijn geworden in heropbouw. Tot puin herleid worden en dubbel zo sterk weer opstaan uit de as, is Libanon’s handelsmerk geworden. Dit is niet enkel een goede zaak. Het heeft geleid tot een blinde ontwikkeling zonder grenzen. Hoe destructie en constructie in Libanon kunnen bijdragen tot hetzelfde: de verdwijning van het prachtige culturele en architecturale erfgoed van Libanon. Een getuigen- en fotoverslag.

Dit is het meest opvallend in Beiroet, de hoofdstad en front van de burgeroorlog gedurende 15 jaar, van 1975 tot 1990. Het maakte de naam van de stad synoniem van oorlog. Vandaag lijkt de naam synoniem te zijn geworden voor bouw en constructie, als was het een compensatie voor de jaren van vernietiging. Na het einde van de burgeroorlog was het een rijke zakenman die de wederopbouw voor zijn rekening nam, met Solidere, een vennootschap waarin hij de grootste aandeelhouder is. Die man, Rafic Hariri, een soennitische moslim, werd een jaar later in 1992 eerste minister. De overheersende geluiden in de straten van Beiroet in 2010 zijn het zoemen van auto’s overal en het boren van bouwplaatsen om elke hoek.



Lees hier verder in het Engels.
Bekijk hier een fotoreportage.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.