Question Time in het parlement

Deze week wordt in het Australische federale parlement van maandag tot donderdag iedere namiddag Question Time georganiseerd. Deze parlementaire sessies zijn open voor het publiek. 

  • © MO*/Elodie Deceuninck Het Australisch parlement tijdens zonsondergang. © MO*/Elodie Deceuninck

Vandaag trok ik samen met enkele andere stagiairs in Canberra naar het federale parlement.

De grote politieke namen waren namelijk aanwezig en tussen twee en drie ’s middags wordt deze week de notoire Question Time georganiseerd.

Een uitstap naar het parlement is meer dan een kans om de gang van zaken van het federale parlement op te snuiven en eens al die politici waar de kranten vol mee staan van dichtbij te bekijken. Het is ook een heuse touristische uitstap –gift shop naast de uitgang incluis.

Parliament House

In Canberra is er deftig nagedacht toen men het nieuwe parlement besloot te bouwen. Het gebouw staat op, en werd verwerkt in één van de hogere heuvels midden in de stad. Waar je jou ook maar bevindt, altijd zie je de reusachtige Australische vlag boven de bomen en huizen rijzen. Van buiten af is het gebouw bijna volledig groen. Het dak is namelijk bedekt met gras en sportieve parlementairen kunnen hier zelfs hun morning jog op uitvoeren. Canberra wordt niet voor niets ook wel de bush capital genoemd.

Alles voor de veiligheid

Wanneer je dit prachtige gebouw dan binnen stapt, moet je uiteraard eerst je weg door de security banen. Het is precies de douane in het vliegveld: riemen en schoenen met hoge hakken gaan af, handtassen en jassen gaan in een bakje dat door een scanner gaat. Ook jij moet door de scanner, natuurlijk. Zo hoort dat. Net zoals bij de security check bij de luchthaven werd ik meteen overrompeld door een gevoel van schuld. De angst dat ze iets in je tas zullen vinden of dat de scanner zal afgaan, is groot en – net zoals in de luchthaven –besef je achteraf, wanneer je zonder problemen voorbij deze controle geraakt, dat je helemaal niets te vrezen had. Je weet zelf toch ook wel dat je geen bom, mes of pistool bij je hebt? Wanneer je dan de bezoekersgallerij in de grote zaal binnen wilt, moet je deze controle opnieuw ondergaan. Daarnaast moet je ook alles dat je bij hebt, afgeven aan de vestiaire. Vooral gsm’s zijn niet toegestaan.

Groen

Plots begrijp ik perfect waarom de bezoekersgallerij stampvol zit.

Eenmaal binnen in de zaal waar Question Time gehouden wordt, wordt het groene thema van buiten verder gezet. De muren, zetels, het tapijt – ja – zelfs de kostuums van de ushers zijn in het groen. Ik kon me niet van de indruk ontdoen dat hier een reden voor moest zijn en al snel werd mijn vraag beantwoord.

Wanneer je in België soms taferelen van de Kamer of de Senaat te zien krijgt, durf je al eens denken dat het er niet meteen rustig aan toe gaat. Ik kan jullie nu al zeggen: wat er thuis gebeurt, is niet te vergelijken met de chaos en het lawaai inhet Australische parlement.

Een circus

Een voor een stellen Representatives een vraag aan de aanwezige Ministers of Parliament over hun genomen beleidskeuzes en de mogelijke gevolgen die deze met zich meebrengen. Soms zijn deze vragen terecht en inhoudelijk van een zeker kwaliteit. Soms gaat het om een persoonlijke aanval tegen leden van de regering. Zo werd premier en minister van vrouwenzaken, Tony Abbott, gevraagd waarom er dit weekend vrouwen toegelaten zijn in de Canberra men’s club.

Het antwoord dat Abbott de man gaf, was al even lachwekkend als de vraag zelf. Wanneer ministers dan toch  op een serieuze vraag trachten te antwoorden, krijgen ze vaak geen speldenkop tussen het boe-geroep van de oppositie. Heckling wordt dat ook wel genoemd, en het zorgt ervoor dat parlementaire sessies een waar circus worden met een hoog entertainend gehalte. Het is niet te verwonderen dat de bezoekersgallerij stampvol zit, denk ik bij mezelf. En dat groene interieur? Hadden studies niet uitgewezen dat groen een rustgevend effect heeft op mensen? 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Stagiaire in Australië

    Na het afronden van haar studies Taal- en Letterkunde en Internationale Betrekkingen en Diplomatie nam Elodie Deceuninck van de gelegenheid gebruik om de wereld te verkennen.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.