Radio Cordillera, voice of the voiceless

“We willen de ogen, oren en stem zijn van de boeren. De radio moet een platform bieden aan zij die niet de kans hebben om hun stem te laten horen.” Dat is het doel van Radio Cordillera, vertelt presentatrice Habibi. Via de radio delen de boeren in de Filippijnse Cordillera hun problemen, frustraties en landbouwtips met honderden luisteraars. Want daar is op de commerciële zender geen ruimte voor.

Radio Rood Gevaar

De problemen die de boeren delen, gaan over hun afhankelijkheid van chemische meststoffen en genetisch gemanipuleerde zaden of de problemen die ze hebben om hun groenten op de markt te verkopen aan een deftige prijs. Problemen waarbij vaak met de vinger naar de overheid gewezen wordt. “Soms krijgen we het verwijt van de overheid dat we te links of communistisch zijn. Het woord ‘vrijheid’ moet nog maar te veel in een lied voorkomen, en we krijgen het rode label al op ons geplakt”, vertelt Marie, de verantwoordelijke van de community radio.

De radio als getuige

Toch willen ze niet in dat hokje geduwd worden. De overheid heeft zelfs een eigen programma, net als de ngo’s en de boeren. “We laten bewust alle partijen aan het woord. Van links tot rechts. Het is aan de luisteraars zelf om te beslissen wat zij goed of slecht vinden. Laat de radio de getuige zijn”, zegt Marie. En dat werpt zijn vruchten af. “We merken dat de overheid veel voorzichtiger wordt. Ze komen in hun antwoorden veel meer tegemoet aan de noden van de boeren omdat ze merken dat er kritiek komt. Of ze dat in de praktijk omzetten, is een volgende stap. Maar zo horen ze tenminste wat er leeft bij de boeren.”

“Het woord ‘vrijheid’ moet nog maar te veel in een lied voorkomen, en we krijgen het rode label al op ons geplakt. Het is aan de luisteraars zelf om te beslissen wat zij goed of slecht vinden. We merken dat de overheid veel voorzichtiger wordt.”

De radio leeft

De community radio bestaat nog maar twee jaar. Toch zien ze nu al dat steeds meer boeren hun weg vinden naar de radio. Habibi schetst de evolutie: “we startten met een workshop in de dorpen: we vroegen wat hun noden zijn en gaven tips om zelf een radioreportage te maken. De dorpen willen vooral hun problemen uitdrukken en verspreiden zodat er echte ontwikkeling komt. In het begin was er veel schroom. Maar door verhalen van andere boeren te horen, vergaren ze meer moed om ook hun verhaal te vertellen. Na een interview met een boer die tips gaf over de teelt van suikerriet, kregen we veel reacties van boeren die de tips met succes hadden opgevolgd. Dan merk je dat de radio leeft.”

Nu is het aan ons. Roel en ik zijn klaar voor vertrek. In elk dorp zullen we de ontvangst van 104.7 FM Radio Cordillera testen. Wat zijn die problemen waar de boeren mee kampen? En worden de boeren ook in de meest afgelegen dorpen gehoord? Stay tuned…

 

Twee weken lang reisden videoreporter Roel Nollet en Sofie Van Der Straeten van ngo Bevrijde Wereld doorheen de Filippijnse Cordillera voor de productie van de nieuwe televisiedocumentaire ‘Radio Cordillera’. Met een lokale community radio trokken ze langs afgelegen dorpen op zoek naar sterke, harde en hoopvolle boerenverhalen achter de projecten van Bevrijde Wereld en de Provincie Oost-Vlaanderen. Hoever reikt de stem van de Filippijnse boeren? Stay tuned for Radio Cordillera. Binnenkort op een televisiescherm bij jou in de buurt. Volg hun reis op deze blog. (www.bevrijdewereld.be)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.