Red de levens van migranten!

Op 18 december vieren IOM en de rest van de wereld de Internationale Dag van de Migrant 2014. Het thema is “Red de levens van migranten” en de focus ligt op de wereldwijde humanitaire uitdaging om de levens van duizenden migranten, die  hun lot bezegelen in hun zoektocht naar veilige oorden.

William Lacy Swing, Directeur-generaal, Internationale Organisatie voor Migratie

Op 18 december vieren IOM en de rest van de wereld de Internationale Dag van de Migrant 2014.

Het thema is “Red de levens van migranten” en de focus ligt op de wereldwijde humanitaire uitdaging om de levens van duizenden migranten, die hun lot bezegelen in hun zoektocht naar veilige oorden.   

De Internationale Dag van de Migrant 2013 stond voor IOM in het teken van “wanhoopsmigratie” en ging gepaard met de publicatie van de eerste globale schattingen van het aantal migranten die het leven lieten op vaak gebruikte migratieroutes, over zee of via land.

Nieuwe data, verzameld door IOM, tonen aan dat deze cijfers nog steeds stijgen en dat 2014 tot nu toe het dodelijkste jaar was voor migranten. Het uiteindelijke totaal, dat op 18 december zal worden bekend gemaakt, zal eerder tegen de 5.000 liggen, meer dan het dubbele van de 2.378 doden waarover IOM vorige jaar berichtte.

We weten dat migratie – en in het bijzonder irreguliere migratie – een controversieel onderwerp is overal ter wereld. De debatten focussen nu al te vaak op de zogenaamde negatieve socio-economische impact van migratie op tewerkstelling, en op de culturele verschillen.

Maar we moeten hoogdringend verandering brengen in de manier waarop mensen naar migratie kijken – als we mensen willen redden die uit wanhoop blijven migreren en hun levens riskeren in hun zoektocht naar veilige oorden en naar een beter leven. Zij worden maar al te vaak uitgebuit door criminelen die fortuinen van meer dan 1-2 miljoen US Dollar scheppen per overvolle, niet-zeewaardige boot waarmee ze nietsvermoedende migranten hun dood injagen.

In het bijzonder vragen wij met aandrang dat de internationale gemeenschap meer verantwoordelijkheid opneemt voor het redden van duizenden levens van migranten – mannen, vrouwen en kinderen – die gevaarlijke reizen ondernemen, in kleine bootjes op de ruwe zeeën en te voet door bergen en woestijnen.

Het is onaanvaardbaar dat iedereen die vlucht voor zijn/haar leven een veilige haven of redding wordt geweigerd

Het is onaanvaardbaar dat iedereen die vlucht voor zijn/haar leven een veilige haven of redding wordt geweigerd. Migranten die vluchten voor oorlog, religieus extremisme en natuurrampen verdienen ons medeleven, niet onze onverschilligheid.

Bovendien dragen migranten ook veel bij aan hun landen van herkomst en hun gastlanden 

Bovendien dragen migranten ook veel bij aan hun landen van herkomst en hun gastlanden. Deze nieuwe diaspora speelt immers een belangrijke rol bij het helpen van gemeenschappen in het thuisland. Ze vormen geloofwaardige stemmen waar diegenen die eraan denken om dergelijke gevaarlijke tochten te ondernemen naar zullen luisteren. Zij brengen rede in een vaak tumultueus debat.

Exacter bewijsmateriaal, data en evaluaties van de impact van migratiebeleid en – programma’s zijn van fundamenteel belang om misverstanden en onjuistheden over de reële schaal en impact van migratie tegen te spreken.

Succesverhalen zijn ook erg waardevol en in 2015 zal IOM dan ook de #MigrantHeroes campagne lanceren. IOM zal hierbij vragen aan het grote publiek om “ migratiehelden” te nomineren; personen die een aanzienlijke bijdrage aan de samenleving geleverd hebben na migratie naar het buitenland. 

Deze campagne moet IOM in staat stellen om een menselijk gezicht te plakken op het verhaal over de positieve bijdrage van migranten in de gastlanden en -steden waarin zij wonen over heel de wereld. Bij deze hoop ik dan ook dat jullie deze campagne actief zullen ondersteunen. 

Voor meer informatie over de Internationale Dag van de Migrant, consulteer:

http://mmp.iom.int/Migrantsday

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Regionaal Informatiecentrum VN

    UNRIC is het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties voor West-Europa. Met deze blog wil de VN in dialoog te treden met het publiek.