Ga eens op nieuwsdieet

Barack Obama is herkozen, kijk eens aan…

Als je tijdens een media-event zoals de presidentsverkiezingen in het buitenland zit, afgesneden van het internet en de kranten, gebeurt er iets raar: je bent niet meer op de hoogte van het nieuws. En wat nog vreemder is: de wereld blijft draaien.

Plots bleek Obama verkozen terwijl ik dacht dat er nog een weekje campagnetijd zat aan te komen. Goed, dat is dan weer voorbij. Oef. Begrijp me niet verkeerd: ik ben erg geïnteresseerd in nieuws. Ik koop de krant in Zuid-Afrika van zodra de artikels zijn geschreven in een taal die ik begrijp.

De kranten zijn hier alleen niet zo gefocust op de verkiezingstrijd in de VS. Waar we in België pagina’s vullen met de grote vraag wie Het zal halen, wordt er in Rietvlei een halve pagina aan besteed. Misschien omdat ze al genoeg aan hun hoofd hebben met hun eigen binnenlands nieuws?

En toch ben ik mee. Obama krijgt zijn tweede ambtstermijn, Romney heeft hem gefeliciteerd en Obama’s overwinningsspeech was een lange. Ik weet zelfs waar die speech over ging. Meer moet een mens eigenlijk niet weten. Op een half uur met erg traag internet (daarom duurde het zo lang) was ik bijgelezen.

Waarom is er op voorhand dan zoveel inkt voor gevloeid? Was het harde werk van al die journalisten nuttig? Ik hoop van wel, maar geef toe: er is maar zoveel dat een Belg moet weten over die verkiezingen.

En nu een bekentenis: toen ik in België was, heb ik ze ook altijd op de voet gevolgd die verkiezingen. Bij het ontbijt pluis ik altijd minitieus de hele krant door (niet altijd even gemakkelijk als je ziet hoe dik ze tegenwoordig worden). Waarom? Om geïnformeerd te blijven. Tenminste, dat maak ik mezelf wijs. Het verkiezingsverhaal kan ook een vorm van ochtendlijke soap zijn om mijn dag mee te beginnen.

Maar hier in Rietvlei, met zijn Zulu-kranten en traag internet, sta ik toch op internationaal informatiedieet. En ik raad het iedereen eens aan. Een doodzonde voor een journalist? Misschien. Maar ik moet toegeven: het doet geen pijn en ik heb meer tijd om andere dingen te doen. Een blogpost schrijven over het feit dat mensen af en toe op informatiedieet moeten bijvoorbeeld.

Correct. Ik zie er ook de ironie van in.

 

Toon Verlinden

(Fotoverantwoording: www.barackobama.com, Obama in Las Vegas, Fotograaf: Scout Tufankjian)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Wereldbloggers in Zuid-Afrika

    Toon Verlinden en Marianne Busschots wonen in Zuid-Afrika. Hij is zelfverklaard Trophyhusband én reis- en wetenschapsjournalist. Zij is arts in een ruraal ziekenhuis waar ze de H

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.