Welkom in het enige land waar je een local kan zijn

Ben je op zoek naar een land waar je echt thuis kan zijn en waar je als local in kan verdwijnen? Ik zoek even met je mee.

We starten onze zoektocht in Azië en lopen dan in sneltempo de hele wereld rond.

  • Azië: In Azië gaat het integratieproces ongeveer als volgt: je loopt op straat en de massa luidruchtige tuktuk chauffeurs pikt je er direct uit als die ene blanke toerist op de bus. Het maakt niet uit hoe lang je er al woont. Ze stormen toeterend op je af en roepen dat je bij hen moet zijn. Arme toerist/verloren gelopen businessman. Zij zullen je de weg wel wijzen en ze dragen ook ineens je rugzak/aktetas. Of je nu wil of niet: ze trekken hem desnoods zelf wel uit je handen. Want arme jij - je hebt dringend ongevraagde hulp nodig. Feit is: je wordt herkend als buitenlander.
  • Heel Afrika: Je loopt over straat in pakweg Ghana. Je bent de enige blanke man en duidelijk niet volledig op je plek. Je bent waarschijnlijk een vrijwilliger die werkt aan een 4de pijlerproject. Misschien ben je al langer in het land, misschien woon je er al tien jaar. Maar toch, maar toch: je blijft een ingeweken buitenlander.
  • Heel Afrika? Nee. Er is een kleine uitzondering: Je rijdt rond in Zuid-Afrika en het kan goed zijn dat je er woont. De mensen besteden geen extra aandacht aan je: je bent gewoon een van de 4,6 miljoen blanken die hier woont.

Welkom in de regenboognatie. Zuid-Afrika. Het enige land buiten België waar je een echte local kan zijn.

Waarom kan dat niet in de rest van de wereld? Je huidskleur is één aspect. Je taal een tweede: als je in Zuid-Amerika je mond open trekt, val je direct door de mand met je paar woorden Dos Cervesas-Spaans. Zelfs in blanke landen zoals Georgië of de USA, horen ze het toeristenaccent van veraf in de rij staan. Of hoe goed is jouw Georgisch? Hell, zelfs als ik in Limburg rondloop, weten ze dat ik een verloren gelopen Antwerpenaar ben.

Maar niet in Zuid-Afrika: hier spreken ze Engels. En niemand let op mijn accent, want iedereen spreekt het hier op zijn eigen manier. De ene al wat duidelijker dan de andere, maar omdat Engels zeker niet de hoofdtaal is, spreekt iedereen met een accent. Engels met een Zulu-accent of met een Xhosa-tongval. Of wat dacht je van Engels met een toets van dat schattige vervormde Nederlands?

Door zijn geschiedenis is Zuid-Afrika een smeltkroes van culturen die naast en door elkaar leven. Het is het enige land in de wereld waar blank en zwart als locals samen kunnen leven. Toegeven: dat samenleven was niet altijd even vreedzaam of vrolijk, maar toch heeft deze interculturele hotpot als gevolg dat je hier kan rondlopen alsof je thuis bent.

Steek nu je fototoestel met grote zoomlens nog even weg en dan kunnen we samen als locals Zuid-Afrika verkennen.
Hoor je ze al zingen?

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Wereldbloggers in Zuid-Afrika

    Toon Verlinden en Marianne Busschots wonen in Zuid-Afrika. Hij is zelfverklaard Trophyhusband én reis- en wetenschapsjournalist. Zij is arts in een ruraal ziekenhuis waar ze de H

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.