40/60. Israël-Palestina: conflict zonder einde? (Debat in Gent)

Internet en de media bieden ons een gevarieerde kijk op de wereld. Maar een live gesprek geeft die informatie toch een veel persoonlijkere vorm. Dus zochten we met het GAPP (Gents Actieplatform Palestina) naar de mogelijkheden voor een debatavond. Ludo van Vrede wist een plaatsje te bemachtigen in de cyclus “Toestanden” in de Vooruit in Gent. Hij vond ook een prachtig panel bereid te komen debatteren. Het belooft een memorabele avond te worden!

Dus wil ik ook de lezers van de wereldblogs van MO* deze informatie niet onthouden.  Het debat vindt plaats op woensdag 14 november om 20u. Goede informatie moet niet gecensureerd worden, dus vind je hieronder de officiële tekst van de aankondiging.


Een conflict zonder einde ?


Deze zomer was het veertig jaar geleden dat de zesdaagse oorlog van 1967 uitmondde in de bezetting van de Palestijnse gebieden. In november is het dan weer zestig jaar geleden dat de toenmalige lidstaten van de Verenigde Naties het Britse mandaatgebied Palestina opsplitsten in een Joods en Palestijns deel.
Al die tijd beheerste het Israëlisch-Palestijns conflict de buitenlandpagina’s van onze pers. Er worden telkens nieuwe vredesinitiatieven aangekondigd, maar de impasse lijkt met de dag groter te worden. Hoe komt dat? Door historische vergissingen? Door de hardnekkige bezettings- en annexatiepolitiek van Israël? Door de onredelijke eisen van de Palestijnen wiens politieke leiders corrupt zijn? Of spelen de internationale en regionale grootmachten hun politieke spelletjes en gooien ze olie op het vuur?


Sprekers


Een panel van bevoorrechte getuigen zal zijn licht werpen op de kwestie, waarbij zij niet zullen aarzelen om stelling in te nemen.


  • Mustapha Barghouti was de belangrijkste uitdager van Mahmoud Abbas tijdens de presidentsverkiezingen van 2005. In het voorjaar was hij kortstondig minister van Informatie in de eenheidsregering van Hamas en Fatah. Hij richtte samen met o.a. literatuurwetenschapper Edward Said het Palestijns Nationaal Initiatief op als alternatief voor Fatah en Hamas. (foto2)
  • Ilan Pappé is één van de zogenaamde nieuwe historici, omdat hij opheldering bracht over de gebeurtenissen bij het ontstaan van de staat Israël. Hij was tot voor kort werkzaam aan de universiteit in Haifa, nu doceert hij aan de universiteit in Exeter (UK). Zijn jongste boek heet de The Ethnic Cleansing of Palestine. (foto3)
  • Karel De Gucht is (nog steeds?) minister van Buitenlandse Zaken. België is op dit ogenblik lid van de Veiligheidsraad van de VN en dus een bevoorrechte getuige van het internationale toneel.
  • Ludo Abicht is filosoof en professor aan het departement politieke wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Hij is auteur van diverse boeken en artikels over het Israëlisch-Palestijns conflict. Hij zal het gesprek inleiden en is de gespreksleider van dit debat. (foto4)

Muziek


De muzikale omlijsting gebeurt door de Soedanese oud-speler Sadeg Shiakh Eldin Gibril.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.