Alternative Information Centre

Het A.I.C. in Jerusalem is de enige vredesorganisatie die door Joden en Palestijnen samen werd opgericht. Zij informeren over de Israelische samenlevingsproblemen. Zij onderzoeken strategieen om te evolueren naar beter.
Zoals iedereen hebben zij niet onmiddellijk een oplossing klaar voor de huidige conflicten. Maar ik ervaar ze als mensen die blijven hopen op een vreedzaam samenlevingsmodel in de toekomst. Van hun boodschap onthoud ik dat de verschillende bevolkingsgroepen hoe dan ook zullen moeten samenleven, want hun onderlinge afhankelijkheid is te groot. Maar samenwerken is mogelijk. Ik heb de indruk dat zij dat bewijzen in hun eigen organisatie.
Zij bekijken de zaken blijkbaar niet alleen als een Israelisch-Palestijns conflict. Zij pleiten ook voor de rechten van de arme joden. Ik vond het ook fijn te horen dat zij verder kijken dan hun eigen land. In  Ierland, Zuid-Afrika, …, zien zij toestanden die uiteraard verschillend zijn van de hunne. Het gaat echter ook steeds om groepen mensen met verschillende achtergrond en opvatting die kunnen evolueren naar een leefbaar samenlevingsmodel. Een staatsvorm zoals Belgie of Zwitserland leek hen niet slecht.
Maar dat is op korte termijn niet haalbaar, dus hoor ik ook hier de hoop dat Palestina in eerste instantie kan evolueren naar een goede autonome staat. 
Hierbij hang ik nog een kiekje van de muur. In elk verhaal wordt hij vermeld als een bouwwerk dat de samenleving moeilijker maakt. Men lijkt het hele land te willen opsplitsen. Afzonderlijke woonplaatsen, afzonderlijke wegen, afzonderlijk vervoer.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift