Rijden in Nieuw-Zeeland: zijn we de weg kwijt?

Links rijden blijft voor het merendeel van de wereld een levensgevaarlijke ervaring, in Nieuw Zeeland sterven tientallen toeristen jaarlijks een pijnlijke dood. Verkeersongevallen door desoriëntatie zijn schering en inslag, een zoektocht naar een beter verkeersverloop kan onze dodentol verlichten.

  • Christopher Crouzet (CC BY 2.0) Er wordt nu gepleit om toeristen te wijzen op de gevaren van rijden in een land met andere verkeersregels. Een goed idee, aangezien vele Europeanen en Aziaten vaak gezwind de weg kwijt raken. Christopher Crouzet (CC BY 2.0)
  • harry_nl (CC BY-NC-SA 2.0) Hou vooral links. Voor u het weet rijdt u weer rechts! harry_nl (CC BY-NC-SA 2.0)

Wat gaat er zoal door uw hoofd als u ineens links moet rijden? Juist. ‘Dit voelt helemaal fout’, en dat is het ook, volgens uw hersenen dan toch! Het is onverantwoord om toeristen zonder enige richtlijnen de weg op te sturen! U bent hoogstwaarschijnlijk gewoon om rechts te rijden, dat verleert u niet na een paar dagen. Alles wordt simpelweg omgekeerd, wat tot vele levensgevaarlijke situaties leidt.

Er wordt nu gepleit om toeristen te wijzen op de gevaren van rijden in een land met andere verkeersregels. Een goed idee, aangezien vele Europeanen en Aziaten vaak gezwind de weg kwijt raken.

Rood licht

Laten we eens de economische feiten op een rijtje zetten. Geld is verbonden met praktisch alles wat we doen, dus natuurlijk ook op reis gaan! U huurt een bestelwagentje in Nieuw-Zeeland, handig! U kunt dus op weg, geen enkel probleem. Nu, ik ben zelf voorstander van een verstrenging van het verstrekkingsproces van huurautos aan buitenlanders in Nieuw-Zeeland, maar er zijn natuurlijk ook mindere aspecten aan het veiliger maken van onze wegen. 

harry_nl (CC BY-NC-SA 2.0)

Hou vooral links. Voor u het weet rijdt u weer rechts!

De snelwegen zullen beter moeten gemarkeerd worden en de bestuurders moeten tevens ook regelmatig gewezen worden op het feit dat ze links moeten rijden, duizenden liters aan verf, hoort u de kassa al rinkelen? Mooi! Massa’s wegenvoorlichtingsbrochures voor toeristen en een traag inschrijvingsproces: een dure, inefficiënte bureaucratie?

Deze argumenten terzijde vind ik toch dat toeristen moeten bewust gemaakt worden van de gevaren die rijden in Nieuw-Zeeland met zich meebrengt. De omschakeling is niet niets, we moeten er naar streven dodelijke, vermijdbare ongevallen die onwetendheid met zich meebrengt te vermijden. Het leidt geen twijfel dat reizigers niet zomaar de weg op zullen gaan, maar er gebeurt duidelijk niet genoeg. De maatregelen kosten misschien veel, maar als we dodelijke ongevallen kunnen vermijden is elke mogelijke prijs bespreekbaar. 

Een mogelijke oplossing zou het uitdelen van gidsen op het vliegtuig kunnen zijn, zo krijgt men een beter idee van de werking van het hele verkeerssysteem voordat men achter het stuur kruipt.

Het Nieuw-Zeelandse verkeersbeleid voor toeristen is vooralsnog een papieren tijger, maar met wat moeite kunnen we er misschien een kartonnen van maken. 

Bekijk zeker eens deze rijtestjes als u van plan bent om naar Nieuw-Zeeland te komen en er met een auto wilt rijden:

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3081   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur