Return on investment

Ook Canada heeft haar communautaire kwestie: de onafhankelijkheidswens van de provincie Quebec. Ook op het vlak van immigratie heeft de provincie een verregaande autonomie, meer dan andere provincies.

Bij de jaarlijkse onderhandelingen tussen de federale overheid en de provincies over de huisvesting van migranten, wordt er vaak gevochten om de economische migranten. Waar in Europa beleidsmakers heel veel moeite hebben gedaan, sinds de jaren ´70, om economische migratie tijdelijk te houden, willen de Canadese provincies vooral migranten die ´blijven´. Iets wat niet altijd makkelijk is als je een noordelijke, koude provincie bent met uitgestrekte wildernis. In ruil voor de economische migranten vraagt de federale overheid ook een engagement op het vlak van vluchtelingen. Maar ook daarbij proberen de provincies er die vluchtelingen uit te halen die het makkelijkst te integreren zijn.

Ik ben vandaag op bezoek bij de lokale overheid van Quebec in Gattineau, het Franstalige deel van Ottawa en officieel provincie Quebec. Een van de overheidsmensen, Cristian, is Roemeen van geboorte. Tot mijn verrassing werd hij in de jaren ´90 als vluchteling erkend in België en heeft hij een aantal jaren in Oostende gewoond. Hij is de derde persoon die ik tegenkom - na een Turkse en een Congolese - die een aantal jaren in België heeft gewoond. Ik moet hem vragen waarom hij uiteindelijk toch voor Canada koos. In ons land kreeg hij geen kansen, vertelt hij. Hij voelde van bij het begin hoe allerlei obstakels hem de weg naar een interessante job versperden. Ook in Canada zijn er artsen en ingenieurs die met een taxi rijden. Maar blijkbaar zijn er ook 300 medewerkers binnen de Cadese overheid, op alle niveaus, die de jaren ´90 de oorlog in Joegslavie zijn ontvlucht.

Het verhaal van Cristian stemt ernstig tot denken. Ons land geeft getalenteerde vluchtelingen, en die hebben we, veel te weinig kansen. Als we niet opletten, verliezen we die mensen aan landen die het beter doen. ´s Middags worden we rondgeleid in een reception house door een vrolijke jonge zuster, Julie. Ze ontvangen zowel hervestigde vluchtelingen als asielzoekers tijdens hun eerste weken na aankomst. Asielzoekers zijn sterker, zegt Julie, ondernemender en vaker hoogopgeleid.

Binnen het resettlement programma heeft de Canadese overheid in het verleden bewust de keuze gemaakt om ook de allerkwetsbaarsten te ontvangen. Deze mensen zouden nooit op eigen kracht tot in Canada geraken. Het is een groep die we in Europa, gezien ons beperkte hervestigingsprogramma, tot nu toe weinig zagen. Zo werd de laatste jaren uit vluchtelingenkampen in Bhutan een groep doofstomme Nepalese vrouwen overgebracht. Blijkbaar komt die aandoening onder de oudere generatie Nepalezen zo vaak voor, dat in de kampen zelfs een eigen Nepalese doventaal ontwikkeld werd. Bij aankomst moeten deze vluchtelingen alles leren: hoe klik je het licht aan, hoe werkt een wasmachine. Sommigen slagen er zelfs niet in om een pen vast te houden om met een kruisje een formulier te kunnen ondertekenen. Het brengt heel wat onverwachte kopbrekers mee voor de service provider: ze moeten bijvoorbeeld het brandalarm uitrusten met een flitslicht. De vrouwen krijgen geen les Engels, maar Amerikaanse doventaal.

In typisch Canadese logica vertelt Julie: ´de overheid weet dat ze voor deze mensen geen return on investment zullen krijgen. Maar op lange termijn zullen ze kinderen hebben die gaan werken, en dan dragen ze wel bij aan onze economie.´ Het is een beetje een mercantiele logica, maar het is wel een positieve manier om naar vluchtelingen te kijken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.