Geweld in Zimbabwe

Volgende zondag heeft de tweede ronde plaats van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe. Huidig president Mugabe neemt het op tegen oppositieleider Morgan Tsvangirai (MDC). Mugabe verloor in de 1ste ronde van Tsvangirai, maar het verschil zou niet groot genoeg zijn om Tsvangirai president te laten worden.

Het is echter overduidelijk dat Mugabe, ook al verliest hij de verkiezingen opnieuw, de macht niet zal afgeven. Om ervoor te zorgen dat hij deze keer niet verliest, voert hij een zeer gewelddadige en intimiderende campagne. Zo worden ledematen van oppositieleden afgehakt opdat ze niet meer kunnen gaan stemmen. De slachtoffers kunnen kiezen tussen ‘korte mouw’ of ‘lange mouw’, wat er op neerkomt of ze alleen hun hand of hun hele voorarm willen verliezen. Bij anderen worden de handen samengebonden, er wordt brandend gras ingeduwd zodat hun handen verbranden.
Andere ‘potentiele oppositiekandidaten’ worden levend verbrand, koelbloedig vermoord, van hun land verjaagd, uit hun huizen gedreven. Hoe verder mensen van hun dorp zijn, hoe moeilijker om te stemmen omdat ze alleen in hun eigen dorp kunnen stemmen. Het leger van Mugabe doet er alles aan om te zorgen dat deze mensen niet kunnen terugkeren voor 27 juni.


Volgens sommigen heeft de ZANU-PF (partij van Mugabe) geen controle meer over het geweld en was het niet de bedoeling dat het zo uit de hand zou lopen. Toch roept Mugabe partijleden en het leger niet op om het geweld te staken omdat het hem alleen maar goed uitkomt. Hoe meer oppostiekandidaten en medestanders vluchten, hoe beter voor de ZANU-PF en Mugabe.
Mugabe krijgt onvoorwaardelijke steun van het leger en voormalige oorlogsveteranen (vrijheidsstrijders) om zijn geweldcampagne uit te voeren; het leger en de oorlogsveteranen willen Mugabe niet kwijt om al hun privileges niet te verliezen.


Ondertussen is president Mbeki van Zuid-Afrika er niet in geslaagd om Mugabe te overtuigen de tweede ronde van de verkiezingen uit te stellen en een tijdelijke interimregering te vormen met MDC (de oppositiepartij van Morgan Tsvangirai). Tsvangirai zou hier wel toe bereid geweest zijn. Het is ommogelijk om democratische en vrije verkiezingen te organiseren in het huidige gewelddadige klimaat in Zimbabwe, aldus Mbeki.


Tijdens een werkbezoek in het noorden van Zuid-Afrika, enkele kilometers van de grens met Zimbabwe, omtmoette ik verschillende Zimbabwanen. Dagelijks steken er honderden illegaal de grens over op zoek naar voedsel voor hun familie of om het geweld te ontvluchtten. In de lodge waar ik verbleef waren alle personeelsleden Zimbabwaans, ze willen voor een lager loon werken dan de Zuid-Afrikanen. De kok en de serveerster waren nog zeer jong en vertelden me dat ze wel terug de grens over zouden gaan om te gaan stemmen. De serveerster had twee kinderen maar moest noodgedwongen werk gaan zoeken in Zuid-Afrika om hen te kunnen voeden. ‘Elke twee weken neem ik suiker en maismeel mee naar Zimbabwe voor mijn kinderen. Mijn moeder zorgt nu voor hen, maar ze kunnen niet naar school en leven voortdurend in angst. Mijn moeder is oud en vreest voor een nieuwe oorlog. Ik ga zeker terug naar Zimbabwe als alles terug normaal is’


Meer actuele info over de crisis in Zimbabwe op www.mg.co.za

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.