Kinshasa: schoten, chaos, plunderingen

Tweede dag van schoten en gevechten in Kinshasa. Van waar wij zitten, klonk het vandaag veel heviger dan gisteren…

Vanmorgen zeer vroeg werden we gewekt door hevige schoten in de verte. De ganse voormiddag klonken geweerschoten en mortieinslagen in Gombe, de residentiële wijk waar veel buitenlanders wonen en ambassades gevestigd zijn, en waar wij zo’n kilometer vandaan zitten. Tegen 11 uur begonnen de schoten zich in onze richting, Limete, te verplaatsen. Zo’n uur lang werden we opgeschrokken door schoten hier vlakbij. Het leek alsof ze hier in de straat volop aan het schieten waren. De twintig jongens die hier op internaat zitten, blijven er rustig onder. Ze hebben dit waarschijnlijk nog al meegemaakt.


Toch lijken veel Congolezen ongerust, want ze zijn het geweld en de oorlog echt wel moe. Al hoor je hier in Kinshasa ook vaak de vraag stellen of degene die aan de macht is, wel echt verkozen is door het volk. Impliciet beantwoorden ze hun vraag zelf met “neen”. In Kinshasa heeft de meerderheid voor Bemba gestemd…


Pater Pierre, bij wie we verblijven, is net terug van een “verkenningstochtje” in de buurt. Hij zag vooral lege straten en jongeren die volop winkels aan het plunderen zijn. De chaos die het gevolg is van de gevechten, wordt door sommigen aangegrepen om te plunderen. De gouverneur van Kinshasa riep zonet op de nationale televisie op om niet te plunderen (hij bracht de plunderingen van de jaren 90 in herinnering), om waakzaam te blijven en de “bandits” aan te geven.


De gewapende mannen van Bemba hadden dus gisteren het gebied rond diens residentie (Gombe, naast het kerkhof) onder controle. Dat lijkt nu in handen te zijn van het leger. De milities zouden zich dan opgehouden hebben in de haven, maar zouden daar ook weg zijn. Volgens andere bronnen begeven ze zich nu richting luchthaven. Bemba zelf heeft zijn toevlucht gezocht tot de ambassade van Zuid-Afrika. Volgens een bevelhebber van het nationaal leger die op de nationale televisie sprak, worden de militieleden “overal achternagezeten door onze soldaten”, zijn ze “op de vlucht geslagen” en “zullen ze allemaal ontwapend worden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift