Schoten in Kinshasa

Vandaag kwam het in Kinshasa tot vuurgevechten tussen “de mannen van Bemba” en het nationale leger. Wij hoorden de schoten in de verte en bleven vandaag binnen…

Vandaag zouden we normaal naar de Atlantische kust vertrekken, een verdiende uitstap na weken werken.. stukje met de bus, stukje boot, maar vandaag kwam het in Kinshasa tot een dagje oorlogvoeren.


Het eerste teken dat wij hier in Limete (we zijn intussen verhuisd, we wonen nu dichter bij het stadscentrum) opmerkten, was een grote bedrijvigheid aan het internaat hier. Auto’s reden af en aan, ongeruste ouders kwamen hun kinderen ophalen. In de verte waren schoten te horen.


Jean-Pierre Bemba, de verliezende presidentskandidaat, heeft nog altijd zijn milities (in totaal zo’n 20 000 man sterk) niet ontwapend, iets wat verschillende mensen hier op de zenuwen begint te werken, niet in het minst daar het gerucht de ronde doet dat Bemba’s milities zich aan het reorganiseren zijn in de brousse om een nieuw offensief op te zetten. Bemba heeft een persoonlijke gewapende lijfwacht van zo’n 200 man, die hij wil behouden omdat hij naar eigen zeggen bescherming nodig heeft. Wettelijk heeft hij, als senator, recht op 15 lijfwachten. Bovendien wil hij niet dat de rest van zijn troepen integreren in het nationale leger. Vanmorgen besloot de president dat het genoeg was en zond hij versterkingen naar Bemba’s residentie om hem te dwingen tot een ontwapening. Dit was voor Bemba’s mannen provocerend genoeg. Ze trokken zich terug op het kerkhof van Gombe en tussen 11 uur vanochtend en 15.30 hebben beide partijen dus een veldslag uitgevochten in de buurt van en op het kerkhof.


Terwijl de gewone man alweer op de vlucht sloeg (colonnes mensen die, wegens gebrek aan openbaar vervoer, te voet de uittocht uit Gombe inzetten), de Belgische ambassade het bevel verspreidde dat Belgen moesten binnenblijven en de golfspelers (naast het kerkhof ligt een golfterrein, midden in het centrum) champagne dronken om de tijd te doden en hoopten dat de militairen op het kerkhof zouden blijven en hun 19 holes niet zouden kapot lopen met hun combats, zaten wij te wachten. Zo beleeft een buitenlander waarschijnlijk negen op de tien keer een oorlog: binnen een omheining, in de verte geknal, de radio op de post van de ambassade en eigenlijk niets weten, zich vervelen en degene vervloeken die de oorzaak is van het conflict, want die “dwarsboomt de plannen”… Geen uitstap vandaag. Intussen vlucht de bevolking het centrum van de stad uit en vrezen velen dat alle verdesinspanningen weer voor niets zijn geweest en dat het land weer opziet tegen jaren oorlog.


Rond 16 uur was het schieten voorbij. Het is onduidelijk wat er nu staat te gebeuren… Volgens het televisienieuws heeft het leger de situatie onder controle. Afwachten maar.


 


 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2623   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift