Tanzania kiest weldra voor verandering

Al bij mijn aankomst in Tanzania werd ik om de oren geslagen met pamfletten, nieuwsberichten en heftige discussies over de aankomende presidentsverkiezingen. De huidige president Kikwete beëindigt zijn tweede ambsttermijn en heeft officieel al aangegeven geen aanspraak te willen maken op een derde mandaat. Hiermee wijkt hij af van de trend die zijn collega-presidenten in vele andere Afrikaanse landen hebben gezet.

  • © Ellen Heymans Een billboard dat aanspoort om voor Magufuli te stemmen. © Ellen Heymans

De Tanzaniaanse ogen zijn gericht op de strijd tussen Magufuli - presidentskandidaat van de huidige regeringspartij CCM - en Lowassa - kandidaat van de oppositie CHADEMA.

Opmerkelijke voetnoot: Lowassa wilde oorspronkelijk de presidentskandidaat voor CCM worden, maar toen hij naast de titel greep, stapte hij uit frustratie over naar de oppositie.

De definitie van verandering

Het straatbeeld in Kigoma - de regio waar ik verblijf - schreewt de geel-groene kleuren van Magufuli. Niet verwonderlijk, gezien de regeringspartij een ruim budget heeft voorzien om de opvolger van haar eigen partij te promoten. Posters van Lowassa zijn nergens te bespeuren. Toch wil dit niet zeggen dat Magufuli zeker is van zijn overwinning. In de officiële peilingen ligt hij nek aan nek met zijn tegenhanger en die verdeeldheid blijkt ook uit gesprekken met de lokale bevolking. Over één zaak zijn ze het eens: ze willen verandering. Hoe die precies ingevuld wordt, zal op 25 oktober blijken.

Hoe meer ik zelf met de materie bezig ben, hoe meer ik begin te twijfelen voor wie ik zou stemmen.

Magufuli probeert de kiezer te overtuigen met volgende programmapunten: gratis onderwijs in alle basisscholen en secundaire scholen, agricultuur promoten om de zelfredzaamheid van Tanzanianen te vergroten, corruptie bestrijden en nationale veiligheid garanderen, de administratie uitbouwen en industriële investeringen doorvoeren.

Lowassa probeert vooral de jonge Tanzanianen te charmeren. Hij wil net als zijn uitdager corruptie bestrijden en industriële investeringen doorvoeren, maar als het van hem afhangt, wordt de hele schoolloopbaan - inclusief universiteit - binnenkort gratis.

Lowassa wil ook jongeren sneller aan werk helpen, een goed bestuur garanderen, belastingen voor de laagste inkomens verminderen en de infrastructuur van het land verder uitbouwen.

Terwijl Lowassa vorige week nog licht voor stond in de peilingen, wordt hij deze week opnieuw door Magufuli voorbijgestoken. Hoe meer ik zelf met de materie bezig ben, hoe meer ik begin te twijfelen voor wie ik zou stemmen mocht het over de toekomst van mijn eigen land gaan. Ik ben alvast zeer benieuwd welke weg Tanzania zal inslaan!

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2771   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • Stagiaire in Tanzania

    Ellen Heymans heeft een Bachelor in de Vlaamse Gebarentaal en combineert momenteel een Postgraduaat Internationale Samenwerking Noord-Zuid met een tweede Bachelor in de Afrikaanse Talen en Culturen