'Egypte staat voor keuze tussen theocratie of militaire staat'

EGYPTISCHE PRESIDENTSVERKIEZINGEN. We vroegen drie seculiere jongeren die de revolutie steunen naar hun mening over de uitslag van de eerste ronde van de Egyptische presidentsverkiezingen. De kandidaat van de Moslimbroeders, Mohammed Morsi, en ex-president Moebarak’s eerste minister, Ahmed Shafiq, gaan door naar de beslissende ronde. We stelden de jongeren de volgende vragen: voor wie heb je gestemd en waarom? Wat vind je van het resultaat van de eerste ronde? Wat betekent het voor Egypte als Shafiq president wordt? En als Morsi president wordt? Als je de kans zou krijgen, wat zou je dan nu in een grote Westerse krant schrijven? Binnen het kamp van de revolutionaire jongeren blijken heel wat verschillen en een divers stemgedrag- en motivaties te bestaan.

Ahmad Abd Allah

Actief lid van de revolutionaire jongerenbeweging 6 April Youth Movement, over de vergiftigde keuze op 16 en 17 juni

Voor wie heb je gestemd?

Voor Hamdeen Sabahy (linkse presidentskandidaat, eindigde derde, nvdr)

Waarom?

Hij verdedigt een seculiere staat.

Wat ging er om in je hoofd en hart toen je naar het stembureau ging om je stem uit te brengen?

Ik heb snel gestemd en ben onmiddellijk naar ons kantoor gegaan om de uitslagen te volgen. Ik was van in het begin erg pessimistisch.

Wat vind je van het resultaat van de eerste ronde?

Shafiq’s verkiezingscampagne zat vol onregelmatigheden. Hij liet kiezers massaal vervoeren naar stembureaus en kocht hen om. Bovendien had het leger de afgelopen maanden het politieke klimaat geschapen waarin zijn boodschap het beste gedijt: ‘sinds de revolutie is er geen veiligheid meer en doet de economie het slecht; ik zal die situatie herstellen’. Partijdige media deden er nog een schepje bovenop door de schuld volledig bij de revolutionairen te leggen. Onder Moebarak was de verkiezingsmanipulatie nog duidelijk zichtbaar bij het tellen van de stemmen, maar hier is de manipulatie subtieler. Trouwens, wij vechten voor totale vrijheid, niet enkel voor vrije verkiezingen!

Wat betekent het voor Egypte als Shafiq president wordt?

Dan krijgen we een militaire staat en een vervolging van alle revolutionairen. Als Shafiq terugkeert, waar is dan de verandering? We verwijderden Moebarak om zijn eerste minister in de plaats te krijgen? We verwijderden Shafiq toen hij eerste minister was, om hem als president in de plaats te krijgen?  Leden van onze beweging zullen in ieder geval nooit voor Shafiq stemmen. Hij is verantwoordelijk voor de moord op onze vrienden op de dag toen gewapende mannen op kamelen het Tahrir-plein aanvielen. Wij aanvaarden niets minder dan de totale val van het oude regime en rekenschap voor de moord op meer dan 2000 martelaren. 1500 mensen verloren hun ogen, 16.000 burgers zitten in militaire gevangenissen!  De revolutie gaat door.

Wat betekent het voor Egypte als Morsi president wordt?

Dan krijgen we een theocratie. Hoewel we met Morsi wel geen militaire staat zouden hebben en er een einde zou komen aan de militaire rechtbanken voor burgers. We vrezen het lot van Iran, maar Morsi zou een grotere verandering zijn tegenover het oude regime dan Shafiq.

Geeft de 6 April Youth Movement nu stemadvies voor de tweede ronde?

Sommigen vinden dat we daarom nu Morsi moeten steunen. In ieder geval zal niemand durven zeggen dat ze Shafiq steunen. Uiteindelijk hebben de Moslimbroeders geen revolutionairen vermoord. We wachten eerst af wat de Moslimbroeders ons te bieden hebben en hoe zij zich opstellen tegenover onze eisen. We verwachten vooral sterke garanties op een seculiere staat. Maar veel van onze sympathisanten zijn erg verward. Ze weten nog niet voor wie ze zullen stemmen, en of ze überhaupt zullen stemmen. Misschien zullen we de tweede ronde wel boycotten.

Als je de kans zou krijgen, wat zou je dan nu in een grote Westerse krant schrijven?

De Egyptische presidentsverkiezingen zijn niet vrij, noch democratisch volgens eender welke standaard van democratie. De revolutionairen in Egypte zullen niet opgeven tot het oude regime volledig gevallen is.

Mohamed Abdel Shafy

Dokter (oncoloog) ziekenhuis Cairo University 

Voor wie heb je gestemd?

Ik heb niet gestemd. Ik was ziek. Maar als ik niet ziek was geweest, had ik voor Hamdeen Sabahy gestemd, de linkse kandidaat.

Waarom?

Ik had het liefst voor Shafiq gestemd, maar met hem als president voorspel ik onrust. Daarom dacht ik aan Sabahy. 

Wat vind je van het resultaat tot nu toe (kandidaat Moslimbroeders Morsi en Moebarak’s vroegere eerste minister Shafiq naar tweede ronde)?

Eigenlijk kan geen enkele kandidaat me echt overtuigen. Maar nu Shafiq samen met Morsi doorgaat naar de volgende ronde, zal ik voor Shafiq stemmen. Ik haat de Moslimbroeders. Shafiq is een overtuigde liberaal en ik zag hem niets doen tegen de revolutie.

Wat betekent het voor Egypte als Shafiq president wordt?

Vele revolutionairen zeggen dat hij bij het oude regime hoort. Maar ik zie geen geschikte kandidaat die wél tegen Moebarak is. En als Shafiq zo gehaat wordt, waarom kiezen zoveel Egyptenaren dan voor hem? Bovendien kies ik de kandidaat die volgens mij Egypte erbovenop zal helpen, niet omdat een kandidaat zogezegd de revolutionaire ideeën verkondigt. Sabahy voelt misschien aan als een vernieuwing, maar eigenlijk heeft hij oude ideeën.

Wat betekent het voor Egypte als Morsi president wordt?

Een ramp.

In september 2011 zei Mohamed Shafy ons: “Voor de revolutie werden jonge dokters niet gerespecteerd door het corrupte en oude management van het ziekenhuis. Integendeel, die oudjes waren bang van jonge talentvolle dokters. Wij moesten telkens weer ja knikken. Na de revolutie kon ik plots NEE zeggen! Een enorme bevrijding! Binnen elke sector willen mensen zich bevrijden van het oude regime!”

Diaa Galal

Ingenieursstudent en zoon van journalist/schrijver (21)

Voor wie heb je gestemd?

Ik heb niet gestemd.

Waarom?

Omdat alle kandidaten idioten zijn. 

Wat vind je van het resultaat tot nu toe (kandidaat Moslimbroeders Morsi en Moebarak’s vroegere eerste minister Shafiq naar tweede ronde)?

Ik denk dat we niets hebben geleerd en dat er helemaal geen revolutie is. Als er een revolutie was geweest, had Shafiq al lang in de gevangenis gezeten en had Morsi niet zo kunnen dealen met godsdienst.

Wat betekent het voor Egypte als Shafiq president wordt?

Dat een contrarevolutionair uit de bus komt als winnaar en dat hij zijn doel bereikt heeft. Moebarak was zijn idool!

Wat betekent het voor Egypte als Morsi president wordt?

Dat wij dom zijn, want hij weet hoe hij de Egyptenaren met religie kan misleiden voor zijn eigen voordeel en dat van de Moslimbroeders. 

Als je 5 regels over Egypte zou kunnen schrijven in een grote Westerse krant, wat zouden die zijn?

De Egyptenaren ontketenden een revolutie en schokten de wereld. Ze vochten tegen het oude regime, tegen het leger en tegen die mensen die de revolutie in hun eigen voordeel willen doen uitdraaien. Op een dag begonnen ze het op te geven. Ze schokten de wereld opnieuw, deze keer door diezelfde mensen tot leiders te kiezen die ze eerder hadden bevochten. Uiteindelijk deden de Egyptenaren helemaal niets en zullen ze daar later voor de zoveelste keer spijt van krijgen.

Pieter Stockmans

Dit artikel is onderdeel van het project “Tussen vrijheid en geluk”.
Dit project komt tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos. Info: www.fondspascaldecroos.be

 

Volg ons op en nodig ook je vrienden uit om mee te volgen!

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur