VelovsViol-fietsen worden in stelling gebracht

De fietsen die de vrijwlligers van het VelovsViol-project tot in de Katangese brousse zullen brengen, worden op dit moment in orde gemaakt door het Fietsenatelier te Mol.

Zoals je op deze blog al hebt kunnen lezen, is één van de voornaamste instrumenten die we gebruiken de fiets. Niet alleen is de fiets het voornaamste vervoermiddel in de brousse, deze laat ons ook toe om gemeenschappen te bereiken die anders relatief geïsoleerd leven en dus niet makkelijk bereikt worden door sensibilisatiecampagnes. Daarenboven verkleinen we de fysieke en mentale afstand tussen onszelf en de mensen die we onderweg ontmoeten ook gevoelig door ons met de fiets te verplaatsen, wat het onderlinge contact vergemakkelijkt. Met de fiets ligt ons ‘reisritme’ ook lager, zodat we de lokale context langzamer op ons kunnen laten inwerken, we deze beter kunnen vatten.

 Deze keuze voor de fiets maakt dus wel dat we 10 fietsen nodig hebben. De kwaliteit van de fietsen die hier te koop zijn, is echter twijfelachtig. Alhoewel de lokale fiesters/transporteurs die we in grote getale zullen tegenkomen in het binnenland hier makkelijk tot 150 km per dag mee afleggen, met ladingen tot 200 kg (etenswaren, houtkool, vaten, stoelen, je kan het zo gek niet bedenken of men vervoert het wel met een fiets), durven we betwijfelen of onervaren muzungu’s op deze fietsen het traject ongeschonden kunnen afleggen :-)

 

Gelukkig heeft het Fietenatelier te Mol (dat via de samenwerking tussen ACV Kempen en CSC Katanga de Association de Réparateurs de Vélo de la Katuba steunt) ons een enorm grote dienst bewezen door ons 10 fietsen (mountainbikes) gratis en voor niets ter beschikking te stellen!

De fietsenmakers in Mol zijn deze fietsen in orde aan het maken om ze tegen het einde van deze week op te sturen naar Lubumbashi.

Van harte bedankt hiervoor! Aksante sana!

 Meer info over het Fietsenatelier te Mol via http://www.fietsenatelier.be

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2859   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur