Kat en muis in de straten van Dakar

Op tien dagen van de presidentsverkiezingen blijft het onrustig in het centrum van de straten van Dakar. De jongeren van de beweging Y’en a Marre (YEM) en de rest van de oppositie verenigd in de M23 houden hun protest aan tegen de kandidatuur van zittend president Abdoulaye Wade.

Aliou Sane, communicatieverantwoordelijke van YEM, lijkt niet te geloven dat Wade zich tussen dit en 26 februari zal terugtrekken, maar de groep spitst niettemin haar acties tot die datum daarop toe. ‘We hadden eigenlijk een campagne gepland om de kiezers te informeren over de verschillende kandidaten, maar nu Wade meedingt heeft hij dit onmogelijk gemaakt.’

Traangas

Intussen wordt hen zelfs het betogen moeilijk gemaakt door een formeel verbod. Niettemin wordt er dagelijks opgeroepen tot protest en sit-ins. De pogingen worden beantwoord met arrestaties en traangas. ‘De politie drijft mensen uiteen met traangas van op hun wagens’, vertelt een omstaander. ‘Tussen de wegvluchtende massa bevinden zich agenten in burger die gericht arrestaties uitvoeren.’ Zo worden donderdag 16 februari twee kopstukken van YEM, Simon en Kilifeu samen met zes andere Yenamarristen, waaronder Faye, Sidi Sarr en Keman gearresteerd.

Op vrijdag 17 februari wordt het protest in de namiddag niettemin hernomen. Alioune Sane probeert niet in het oog te lopen tijdens de betoging. ‘Het zou niet verstanding zijn om nu opgepakt te worden, dat zou de beweging geen goed doen.’ In plaats daarvan coördineren de overgebleven kopstukken via de telefoon de communicatie met de buitenwereld, het eten voor de gevangenen en de strategieën voor het verdere verloop van de acties.

In de straat tussen de Place de l’Indépendence en Place Sandaga doet de politie er heel de middag alles aan om samenscholende mensen uit elkaar te drijven met traangas zodat ze onder geen beding op de Place de l’Indépendence belanden. Als reactie daarop gooien de betogers met stenen en worden hier en daar kleine vuurtjes aangestoken. Het kat en muisspel houdt heel de middag aan en eindigt tegen de avond op gewelddadige confrontatie voor de Malick Sy moskee in het centrum waar de politie tot grote consternatie van de betogers traangas naar binnen gooit.

Wade dégage

Sporadisch maken kopstukken van de oppositie, zoals ook afgewezen presidentskandidaat Youssou N’Dour hun opwachting. Het is moeilijk in te schatten hoeveel betogers er precies zijn of hoeveel er eerder toevallige voorbijgangers of kijklustigen zijn. De enige duidelijke aanwezige is de binnenlandse en buitenlandse pers die zich van het ene opstootje naar het andere snelt. Wanneer de politie delen van een straat even ongemoeid laat stromen jongeren echter gauw weer samen en scanderen ze ‘y’en a marre’ (we zijn het beu) en ‘Wade dégage’(Wade, hoepel op). In de rest van de stad lijkt het leven gewoon verder te gaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • MO*journaliste Olivia Rutazibwa en ex-MO*journalist Stefaan Anrys presenteren op Filmfestival MOOOV in Turnhout en Brugge een selectie van de strafste documentaires uit binnen-en buitenland.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.