Toch verkiezingen met Wade

Op minder dan een dag van de verkiezingen lijkt de teerling geworpen: de verkiezingen zullen doorgaan en Wade blijft kandidaat. De oppositiepartijen konden nauwelijks mensen op straat krijgen de afgelopen dagen en ook zij lijken zich neer te leggen bij de situatie. Ze roepen niet op tot een boycot van de stembusgang, enkel van Wade als kandidaat.

‘Alles behalve Wade’, raden de yenamarristen de Senegalezen aan. Tijdens een persconferentie op het dak van hun hoofdkwartier in de wijk Parcelles Assainies in Dakar bedekken de aanvoerders de teleurstelling over het verloop van de anti-Wade campagne met positivisme en activisme. ‘Dit is het moment om het sterkste wapen dat ons rest boven te halen, onze stemkaart. Er zullen pogingen tot fraude zijn, maar als we massaal gaan stemmen en het proces mee in het oog houden wordt het onmogelijk’, zegt aanvoerder Fadel Barro. ‘Wat ons betreft kan Wade sowieso niet winnen want hij is geen kandidaat’, voegt hij daar nog aan toe.

Ivoriaans of Congolees scenario

Links en rechts duiken geruchten op dat Senegal mogelijks op een Ivoriaans of Congolees scenario afstevent waar twee kandidaten victorie zullen kraaien en parallelle regeringen zullen vormen. Maar op 48 uur van de stembusgang kom ik nog evenveel mensen tegen die er van overtuigd zijn dat Wade zal winnen. ‘De oude man gaat winnen’, zegt een Guineaanse taxichauffeur me. Hij moet zelf niet gaan stemmen, maar hij is er zeker van dat de Senegalezen gewoon terug op hem zullen stemmen.

‘Wade zal winnen, en wel in de eerste ronde’, weet ook Toussaint Manga, de secretaris-Generaal van MEEL, Mouvement des Elèves et Etudiants Libéraux, een PDS studentenbeweging aan de universiteit Cheick Anta Diop van Dakar, me te vertellen.

Steun voor Wade

In de afgelopen dagen zie ik meer affiches van de tegenkandidaten beklad of overplakt met affiches van Wade. Er rijden overal busjes rond, volgestouwd met vlaggenzwaaiende mensen uitgedost in de geel-blauwe partijkleur. Op donderdag zie ik in een zijstraatje op weg naar huis een kleine samenkomst van mensen in gele Wade-shirts. Voor een klein podium worden rijen plastieken tuinstoelen klaargezet.

Senator Mamadou Cora Fall, voormalig burgemeester van Rufisque, dirigeert het hele gebeuren want hij staat honderd procent achter Wade. ‘Hij heeft een visie voor een groots land’, zegt Fall over Wade. Hij noemt Wade’s verschillende verwezenlijkingen zoals de infrastructuurwerken, het onderwijssysteem en de vlieghaven. ‘Bovendien is Wade echt gekend in het binnenland.’ Andere omstaanders geven me gelijkaardige redenen om achter Wade te staan: hij is een man met ervaring die heel wat heeft gerealiseerd.

Wanneer ik de gangbare tegenargumenten over corruptie, de hoge prijzen en de grote werkloosheid aanhaal, luidt het antwoord steevast dat hij omringd is door slechte personen en dat Senegal net als de rest van de wereld getroffen wordt door de internationale crisis. ‘Je kan niet alles in Wade zijn schoenen schuiven’, legt strandbewoner Malick uit. ‘Mensen moeten zelf in actie schieten.’

‘Als ze van Wade afwillen dat ze dan komaf met hem maken via de stembusgang’, reageert senator Fall op de tegenstanders van Wade’s kandidatuur.

Stokoude president mikt op eerste ronde

Aan Moussa Jean Thow, een andere toeschouwer, leg ik het gerucht voor dat mensen worden betaald om naar zulke rally’s te komen. ‘Natuurlijk’, antwoordt hij. ‘Als je mensen niet betaalt, maken ze geen tijd vrij om naar zo iets te komen.’ Ook voor het stemmen zouden mensen betaald worden, maar hij moet er alvast geen geld voor hebben. ‘Ze mogen mij een miljoen geven om op een andere kandidaat te stemmen, ik zal die gretig aannemen maar uiteindelijk toch voor Wade stemmen, omdat hij een echte werker is’, aldus Thow.

De meningen zijn op een dag van de verkiezingen nog erg verdeeld over de kansen van de stokoude zittende president. Zelf gaat hij er prat op ze in de eerste ronde te zullen winnen, anderen zullen fraude schreeuwen indien de stembusgang effectief zo verloopt. Indien Wade op 26 februari niet meer dan 50% van de stemmen wegkaapt is de kans groot dat hij in de tweede ronde naar huis wordt gestemd als de overige kandidaten zich verenigen in een coalitie tegen hem. Dit scenario wil de PDS vermijden door op de eerste ronde te mikken omdat het precies op die manier was dat Wade in 2000 de fakkel overnam van zijn voorganger Diouf.

Klaar voor verkiezingen

Later diezelfde dag geraak ik aan de praat met Papa Samba Mbodji, de onderprefect van de wijk Les Almadies. Hij staat in voor de praktische organisatie van de verkiezingen in zijn district. ‘Ik organiseer al verkiezingen sinds 1978, het is de eerste keer dat ik zo’n gedetailleerde vragen kreeg van de verkiezingswaarnemers.’ Hij had die dag net enkele mensen van de Europese Unie over de vloer gekregen. ‘Wij zijn er alleszins klaar voor. Organisatorisch staat niets de verkiezingen nog in de weg.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2751   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • MO*journaliste Olivia Rutazibwa en ex-MO*journalist Stefaan Anrys presenteren op Filmfestival MOOOV in Turnhout en Brugge een selectie van de strafste documentaires uit binnen-en buitenland.