Geweld laait op in Bel Air, Port-au-Prince

April is de maand van de rara muziek in Haïti; rara is een instrumentale muziek met trommels, trompetten en raspen. De muziekgroep loopt als een carnaval groep over straat en een groep mensen volgen hun. Op vrijdag gingen wij naar het rara optreden in Bel Air de wijk waar Viva Rio actief is. Bel Air is een sloppenwijk niet ver van waar Aristide, de ex-president van Haïti zijn kerk had. De hele gemeenschap kwam die avond op straat. Iedereen genoot, eerst van dj’s die Bob Marley en andere klassiekers speelden. Als fotograaf zijn dit niet te missen momenten, maar ik had om veiligheidsredenen mijn camera niet meegenomen.

Ase doulè

Viva Rio kreeg in 2007 greep op Bel Air (zie eerder artikel), maar de laatste tijd verliest Viva Rio de greep op de situatie met als gevolg de dood van een van hun medewerkers Marcel Fenelon. De daders konden onmiddellijk geïdentificeerd worden omwille van de sociale controle in de wijk. De daders werden geëxecuteerd door de gemeenschapsleiders, ondanks het feit dat Viva Rio expliciet vroeg om de daders aan de politie uit te leveren. Fenelon was de chauffeur van de oprichter van Viva Rio, Rubem César. Rubem had een heel persoonlijke band met hem, toen ze Rubem vroegen wat zijn ontsnapping plan was uit Bel Air moest er iets mis lopen dan wees hij naar Fenelon, volgens Rubem: “Fenelon is de beste chauffeur van Haïti” (http://haitiici.wordpress.com/2012/02/10/quelquun-a-tue-fenelon-hier-matin/)
Zijn dood kon niet zonder gevolgen blijven voor Rubem en hij richte een project op Ase Doulè! Assez de Douleur! Basta de Dor! Enough Suffering!  
 

Geweld volgens Viva Rio

Viva Rio onderscheid 3 vormen van geweld: tussen rara groepen, bases en pro en Anti Aristide activisten. Tijdens het regime van Aristide werkten de bases samen, dit was de manier waarmee Artistide aan de macht was gekomen, maar na de val van Aristide in 2004 vond “de Bagdad oorlog” plaats tussen de Minustah en de pro-arististide bases. De Minustah en de Haïtiaanse politie wou het bolwerk van Aristide in Bel Air ontmantelen. Dit zorgde voor het uiteenvallen van het netwerk tussen de gemeenschapsleiders van de bases.

De avond

Terug naar het feestje, we waren er naar afgezakt met een delegatie van Viva Rio en ook mensen van de VN en de Wereldbank. Omdat we de volgende dag naar het strand gingen gingen we vroeger naar huis. De volgende dag kregen we het bericht dat er een gevecht was uitgebroken met een rara groep van Delma-2 een andere groep in Bel Air, waarbij enkele doden vielen. De volgende dagen was het hek van de dam, er hing een grillige sfeer in de wijk, overal was de Minustah aanwezig. Mijn werk in de wijk werd ernstig verstoord.

Ooggetuige

 

Volgens Oscar Emerson, fotograaf van Viva Rio en ooggetuige, waren er mensen van Delma-2 op het rara feestje. Toen ze terug gingen naar Delma-2 werden ze gevolgd door een groep van Bel Air en werden vermoord. Toen Delma-2 op de hoogte werd gebracht van de feiten, werd er een wraakactie ondernomen. Twee mensen van Bel Air, op een moto, werden vermoord in Delma Deux. Daarna vielen de meeste doden tussen de mensen die circuleerden tussen de wijk van Bel Air en Delma-2.
 
Kortom, de Haïtiaanse politie, Minustah en Viva Rio verliezen hun greep op de wijken en de bases geraken steeds beter bewapend. De Minustah wordt aanzien als een bezettingsmacht. Volgens een recent rapport (  http://www.fafo.no/pub/rapp/10149/index.html) zijn er belangrijke parallellen te trekken tussen de gewelddadige situatie in 2004 na de val van Aristide  en nu na de Aardbeving. Eén ding staat vast, de veiligheidssituatie is verslechterd.
 


Willemjan Vandenplas is fotograaf, bekijk zijn werk op zijn website!

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur