Brazilië en Haïti: een verhaal van humanistische zuid-zuid coöperatie?

Brazilië is geen nieuwe speler in de internationale coöperatie, het is al 40 jaar donor, maar zag haar budget in de eenentwintigste eeuw fors stijgen naar ongeveer 1 miljard dollar. Kenmerkend voor haar beleid is dat het uitgaat van politieke neutraliteit omdat Brazilië geen koloniaal verleden heeft.

Zo verklaarde Lula, voormalig president van Brazilië, in 2005: “Het doel van Brazilië is om de Zuid-Zuid dialoog te promoten en te vechten tegen de oneerlijke internationale orde. Het is vooral een kwestie van principes met een utopische dimensie, maar onze internationale coöperatie is ook resultaatgericht en pragmatisch. Wij willen bijdragen doen aan de vrede en de democratie op basis van het principe van niet-onverschilligheid”.

Dit is de verklaring voor het engagement binnen de VN-stabilisatiemissie (MINUSTAH) in Haïti die in 2004 van start ging en die Brazilië elk jaar 350 miljoen dollar kost. Lula stuurde niet alleen soldaten, maar het Braziliaanse middenveld ging ook mee. Zo werden in 2006 door de MINUSTAH de 3 gevaarlijkste wijken van Port-au Prince (Bel-Air, Cité Soleil, Cité Militar) gedemilitariseerd en konden daar verschillende projecten op poten gezet worden om de wijken leefbaarder te maken. (http://www.santiagodantassp.locaweb.com.br/br/simp/artigos/verenhitach.pdf)

Een zuiver altruïstisch verhaal?

Een ‘portfolioanalyse’ van de Wereldbank kon geen directe banden vaststellen tussen het groeiende aantal Braziliaanse multinationals, die al actief zijn in Haïti en de technische coöperatie die de Braziliaanse overheid promoot (zie MO*paper nr. 66  van maart 2012).

Maar wat de Braziliaanse overheid niet onder stoelen of banken steekt is dat ze door de aanwezigheid in Haïti haar internationale relaties wil beïnvloeden met als doel een permanent zitje in de VN Veiligheidsraad. Zo kan ze haar gewicht op het internationale toneel vergroten en ook haar aanzien als potentiële wereldmacht voor een wereld van horizontale machtsverhoudingen.

Hoe kijk de doorsnee Haïtiaan naar de goede bedoelingen van de Brazilianen in Haïti?

Dit zal de basis vormen van mijn onderzoek en fotoreportage in Haïti, ik zal hiervoor de casus van de ngo Viva Rio gebruiken. Ik hoop door de projecten van deze organisatie te bezoeken in Bel Air en Cité Soleil een beter zicht te krijgen op de Braziliaanse stijl van internationale coöperatie. Slaat deze manier van werken aan bij de Haïtianen? Graag zou ik ook weten of de Utopische aanpak succes kent.

Fotoreportage vanaf 1 april 2012 op facebook.com/photo.willemjan

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.