Haïti: staatsgreep in voorbereiding

Een militie van ex-militairen verklaarde op dinsdag dat het een ultimatum stelt aan de Haïtiaanse overheid. De militie wilt dat het leger weer wordt geactiveerd. In Haïti is er al sprake van de zoveelste coup d’état.

Clash

De militie geeft president Martelly 72 uur bedenktijd en vraagt de regering een positie in te nemen. Volgens de Braziliaanse Antropoloog Pedro Braum die in Bel Air werkt zijn er geruchten dat Martelly ook aan een militie werkt, maar hij die de sloppenwijken goed kent heeft hier geen bewijzen voor. Martelly is vooral populair bij de jeugd, maar het moet in de komende dagen duidelijk worden dat deze zich gaan mobiliseren moest de staatsgreep een feit worden.

Verleden

De militie die nu het ultimatum stelt is dezelfde als de militie die in 2004 Aristide van de macht verdreef. Ex-sergant van het leger en militielid Aubin vindt dat het leger moet terug komen. Zijn slogan is “Vrijheid of de dood, de overwinning zal de onze zijn, het maakt niet uit wat er gebeurt”.

De Militie van ex-militairen zou 15.000 man sterk zijn. Het Haïtiaanse leger werd ontbonden in 1995 door Aristide omwille van verschillende pogingen tot staatsgreep. Na de gelukte staatsgreep in 2004 tegen Aristide werden ze in 2005 verslagen door de Minustah. Ze mobiliseerden zich weer vorig jaar, omdat Martelly beloofde het leger te herinstalleren.

Heet van de naald

Gisteren begon er een staking van de Politie in Port-Au-Prince, hierdoor kon de Militie barricades opwerpen in Port-Au-Prince, maar de troepen van de VN-missie in Haïti (Minustah) grepen snel in. De Minustah nam gisteren het mandaat van de Haïtiaanse Politie over. De Minustah evalueert de situatie en zoekt naar een vrede volle oplossing. Vandaag is er een ontmoeting tussen de ex-militairen en een delegatie van het ministerie van binnenlandse zaken om een vreedzame oplossing te zoeken.

Bron: http://www.bbc.co.uk/portuguese/noticias/2012/04/120424_haiti_milicia_ultimato_lk.shtml

Willemjan Vandenplas is juist terug van Haïti, waar hij werkte als fotograaf voor de Braziliaans ngo Viva Rio. Bekijk zijn fotoreportage op: http://www.facebook.com/photo.willemjan

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.