Ghislain Kanga "Ik hou er niet meer van om in dit land te blijven"

Volgens de laatste berichtgevingen is de situatie onder controle maar ik hoor nog steeds dat grote waakzaamheid nodig is. Intussen hebben politie-ambtenaren in Vredenburg verklaard dat zij onderhandeld hebben met diverse betrokken partijen om het mogelijk te maken voor de vreemdelingen zo snel mogelijk terug te keren naar hun huizen. Inspecteur Jacobus Fortuin zei dat meer dan 600 buitenlanders werden geevacueerd naar een feestzaal in Vredenburg in het weekend als voorzorgsmaatregel na xenofobe aanvallen die elders in de provincie uitbraken. Raadsleden, leden van de gemeenschap, maar ook voor buitenlandse leiders kwamen tot een akkoord dat buitenlanders die willen terugkeren naar hun huizen niet zullen worden aangevallen.

Een inwoner van de Townships in Vredenburg vertelde me dat ondertussen de gemoederen bedaard zijn maar voor de Algerijnen is de terug keer naar hun huizen momenteel niet meer mogelijk. De frustratie bij de mensen is dat de Algerijnen overal winkels hebben die te duur zijn en ze gewoon alles overnemen volgens hem. Momenteel wordt het voor hen enkel wachten op bussen om geevacueerd te worden verklaarde hij mij.

Ghislain Kanga een Congoleese vluchteling wonende in Paarl in Zuid-Afrika verspreidt momenteel een pamflet met de een oproep om halt toe te roepen aan het xenofoob geweld. Ik vroeg zijn reactie op het xenofoob geweld dat er momenteel heerst en welke reacties hij kreeg op zijn pamflet.

”Ik ontvang verschillende reacties van veel mensen over de hele wereld, met meestal het advies om me veilig te houden. Veel Zuid-Afrikanen melden me dat ze rouwig zijn om wat nu gebeurd en een aantal vragen mij te zwijgen omdat de regering het probleem onder controle heeft. Maar ik persoonlijk denk van niet, omdat dit soort atuttide tegen ons (buitenlanders) al enige tijd problematisch is als ik denk hoe men mij behandelde by Home affairs, politie en de banken.”
”Meestal word ik als asielzoeker bij het in orde brengen van mijn papieren uitgescholden door het personeel en de bewakers van binnenlandse zaken.”

”Bij de politie kan men haast geen klachten neerleggen want we hebben zogezegd geen rechten omdat we buitenlanders zijn. Met mijn papieren kan ik hier geen bankrekening openen.”
”Ik was niet verbaasd over wat er nu gebeurt, omdat de vluchtelingen in Zuid-Afrika reeds ongeoord behandeld werden.”

”ik kan het zelf niet geloven dat bepaalde groeperingen ons gewoon beginnen te slaan, te doden en zelfs verbranden en dit terwijl de president in Tanzanie was en bij zijn terugkeer de grootste problemen al achter de rug waren.”
Alleen de president kan op grond van artikel 201 van de Grondwet, toestemming verlenen aan het leger om samen te werken met de politie.

”Momenteel blijkt alles weer rustig te zijn maar dit garandeert nog geen veilig verblijf in het land. Blijkbaar is deze overheid niet in staat om het land te leiden want de bevolking krijgt het recht om de wet in eigen handen te nemen wanneer ze maar willen.”

”Eigenlijk liegen de autoriteiten van dit land die verklaren dat alles onder controle is want deze middag is een nog vluchteling vermoord in DU Noon.”

”Het is verschrikkelijk jammer, sommmigen onder ons leven al vele jaren gelukkig in Zuid-Afrika maar vandaag verblijven ze in de kampen waar de toestand soms erbarmelijk is door gebrek aan electriciteit, water en voedsel.”

”Ik hou er niet meer van om in dit land te blijven.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift