Nieuwe drankwet in Zuid-Afrika sluit shabeens zonder licentie.

Alcohol- gebruik en misbruik zijn een groot probleem in Z.Afrika. Het is een taboe in die groepen die tot een godsdienst behoren. Maar helaas heel veel mensen zijn verslaafd. Sociaal drinken is gekend maar bij velen is het een bezigheid die te ver gaat. Strompelende en laverende mensen, mannen en vrouwen horen bij het straatbeeld. Na twee jaar , beraadslagen en onderzoek, is er in de West kaap een nieuwe wet, die een weg opent om aan dit maatschappelijk euvel een oplossing te bieden.

In Zuid-Afrika langs de west-kust zijn veel sluikwinkels of etablissementen die alcohol verkopen, dit brengt gemakkelijk brood op tafel. Die etablissementen worden smokkelhuizen of shabeens genoemd. Daar wordt niet naar de leeftijd van de kopers gekeken. Met die nieuwe drankwet wil men dit in de toekomst voorkomen.


De nieuwe drankwet zal aan de plaatselijke overheid grotere macht en zeggingschap geven om drank licenties toe te kennnen, om controle te hebben op openingsuren, en plaatsen waar drank verkocht wordt . Het is ook verboden om drank te kopen bij niet gelicienceerde verkopers en drank te gebruiken in een voertuig. Krachtens die nieuwe wet wordt de hoeveelheid drank die aan iemand verkocht wordt, beperkt tot 100 liter bier , en 30 liter tafelwijn.(per week) Toch genoeg om je in coma te drinken.


Opmerkelijk is dat de drankwinkels voortaan vanaf 9uur tot 18uur en ook op een zondag zullen open zijn. Nu gebeurde het soms in Elandsbaai, dat op zondag geen drank meer te krijgen was.


Bij overtreding van de wet zullen boetes van 50.000 Rand tot 1.000.000 Rand toegepast worden.


De ware toets is echter of de overheid de nieuwe wet toepast en of de politiemensen die door onwettige handelaars omgekocht worden uit hun bevoegdheid worden ontzet ?


Het staat elke shabeen vrij een aanvraag tot licentie in te dienen Maar de drankraad is verplicht : om eerst de gemeenschap, het plaatselijk bestuur , en de politie van het betrokken gebied te raadplegen alvorens die licentie mag uitgerelkt worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.