Ook andere steden aan de West-Coast bleven niet gespaard dit WE

Vandaag kreeg ik terug de politie aan de deur om te kijken of alles nog rustig was en zag duidelijke een bekommernis op hun gezicht. Ze zeiden me duidelijk heel waakzaam te zijn en hen onmiddelijk te contacteren bij enig probleem. Ik kon het haast niet geloven maar na een gesprek met Helene Meissenheimer(journaliste van de Westlander) waardeer ik ten zeerste hun bekommernissen hier in Elandsbay.

Helene Meissenheimer
”Helaas is het geweld zich al uitgebreidt tot de stad Vredenburg(een 100 km van Kaapstad richting Namibie) in het weekend en veel buitenlanders zijn geevacueerd uit hun huizen. De meeste van hen worden momenteel gehuisvest in de hal op het sportveld. Gelukkig, met uitzondering van Laingville (st Helena Bay), de lijken de andere steden gespaard van het geweld.


Er zou sprake zijn van een derde macht en dat het geweld georganiseerd en gepland is door een tot hiertoe nog onbekende groep mensen. Zonder een concreet bewijs kan ik alleen maar speculeren wat de oorzaken zijn. Ik heb zo mijn vermoedens over de oorzaak. Vaak wordt de melding gemaakt dat er een gerichte groep van jonge mannen het geweld plegen en ik vraag mij ook af of het geweld geen pathetische politieke zet is voor meer macht aan deze groep in de regerende partij en dat valse beschuldigingen verspreid worden over de buitenlanders, zoals vb met het weglopen van banen van de lokale bevolking en dat zij zelf de oorzaak zijn van de laatste voedsel en brandstof prijsstijgingen om hun eigen bevolking aan te zetten voor het gebruik van geweld tegen de buitenlanders. Een politieagent vertelde me in zijn advies dat een groot deel van wat er gebeurt met name in de West-Kaap het meer te maken heeft met criminelen die van de situatie gebruik maken zodat ze een Somalische winkel kunnen beroven dat dan  wordt bekeken als zogenaamd vreemdelingenhaat, maar in feite is het gewoon diefstal en roof.”

Ondertussen melden de kranten dat de situatie meer onder controle komt en alles wordt gedaan om de veiligheid van de mensen te garanderen bij de terugkeer naar hun huizen of  naar hun land. Hieronder een samenvatting van de berichtgevingen in Zuid-Afrika.

Politici, religieuze leiders en leden van de civiele samenleving hebben verzekerd dat de vreemdelingen in Durban veilig zijn en vrij om in Zuid-Afrika te blijven.

Western Cape Premier Ebrahim Rasool vraagt om het leger in te zetten in de provincie volgende week om de vluchtelingen die zijn ontheemd door de golf van xenofobische aanvallen te ondersteunen. Duizenden buitenlanders worden ondergebracht in gemeenschap zalen, kerken en politiebureaus in de Cape Peninsula.


Ook Burgemeester Helen Zille van Kaapstad vraagt om het leger in te zetten als een vredesmacht als de buitenlanders terug keren naar hun huizen de ze ontvluchtten uit angst voor het xenofoob geweld.


Ze zei dat de stad, die momenteel duizenden vluchtelingen opvangt, de reïntegratie van mensen die willen terugkeren naar hun huizen volledig zal ondersteunen. En tevens hulp bieden aan de mensen die naar hun land van herkomst willen terugkeren.


De nationale vervolgingsinstantie (NPA) en het ministerie van Justitie kwamen vandaag bijeen in Pretoria om te beslissen over de procedure om 500 verdachten te vervolgen.


Men zal trachten zo snel mogelijk te beschikken over  voldoende middelen voor het oprichten van speciale rechtbanken en rechterlijke ambtenaren aldus  NPA woordvoerder Tlali Tlali.


Tijdens een vergadering van de civiele organisaties in het centrum van Diakonia(Durban) zei Kathy Govender van de commissie voor de mensenrechten dat de grondwettelijke rechten van de vreemdelingen moet gehandhaafd blijven.

Ondertussen ligt Mbeki vanuit verschillende hoeken zwaar onder het vuur.


Politiek analist Sipho Seepe zei dat de veroordeling van de xenofobe aanvallen van president Thabo Mbeki te laat kwam in zijn toespraak tot het land. Mbeki zei dat de Zuid-Afrikaanse Politie Dienst, het Zuid-Afrikaanse leger en andere wetshandhavingsinstanties de opdracht had gekregen om alles te doen wat nodig is om de mensen achter de aanslagen op te pakken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift