02.03

Widow of Silence + nagesprek 'Kasjmir: het stil gesmoord verzet' (De Cinema Antwerpen)

Maandag 2 maart 2020 van 20:00 — 23:00
De Cinema Antwerpen

MOOOV, MO* Magazine en De Cinema presenteren: Vertoning van WIDOW OF SILENCE (Praveen Morcchale)

Kasjmir kan je Palestina in de Himalaya noemen: een gebied dat betwist wordt tussen India, Pakistan en China; waarover beslist wordt zonder de mening van de bewoners te vragen of te beluisteren; waar al verschillende oorlogen over gevoerd zijn en waar sinds 1989 een gewapende opstand wordt met tienduizenden slachtoffers; waar alleen India al 700.000 soldaten permanent legert om die opstand te onderdrukken; … en waarover de media bijna nooit berichten.

De film Widow of Silence doorbreekt die opgelegde stilte. Indische filmmaker Praveen Morchhale trok in 2018 naar de regio om het verhaal van de zogenaamde half-weduwen, de achtergebleven vrouwen van opgepakte Kasjmiri mannen, vast te leggen. Het resultaat is een cinematografisch pareltje doorweven met poëtische bedenkingen dat sinds haar release het ene publiek na het andere voor zich won.

Zo kaapte het ook op de jongste editie van het MOOOV-film festival de juryprijs weg. Widow of Silence wordt ingeleid door Mahdieh Fahimi (filmrecensent bij Kif Kif) en na afloop van de film gaat zij verder met Gie Goris (hoofdredacteur MO*), die de regio meermaals bezocht en er ook over schreef in zijn boek Opstandland, dieper in op de context, geschiedenis en meest prangend,de huidige situatie van het Kasjmir gebied.

Widow of Silence valt hierna nog te bewonderen in De Cinema.

Meer info over de film: https://bit.ly/2RmTfcc

maandag, 2 maart, 2020 - 20:00