10.11-13.01

World Press Photo in Luik

  • © Adam Ferguson © Adam Ferguson

10/11/2018 > 13/01/2019

Van 10 november 2018 tot 13 januari 2019 verwelkomen les Territoires de la Mémoire de 61e tentoonstelling van de prijs World Press Photo in La Cité Miroir in Luik. Deze prestigieuze wedstrijd van fotojournalistiek biedt een venster op de hedendaagse wereld. De 160 foto’s die indrukwekkend zijn en tot de verbeelding spreken, onthullen een blik op de wereld zoals die vandaag is. 

De foto’s dompelen ons onder in het hart van de actualiteit van 2017 zoals de oorlog in Syrië, het bloedbad van de Rohingya’s in Myamar of de manifestaties in Venezuela. Maar ze tonen ons ook talrijke hedendaagse realiteiten op manieren van leven in de wereld, over ons milieu of ook nog onze maatschappij. Die beelden vertellen ons sterke verhalen waar het leven nu eens tragisch is, dan weer verschrikkelijk maar ook vol hoop, betrokkenheid en menselijkheid. 

Voor deze editie van 2018 heeft de jury van de wedstrijd de foto « De crisis van Venezuela » van de Venezolaanse fotograaf Ronald Schemidt beloond. De foto, die eveneens werd beloond in de categorie Actualiteit, toont José Victor Salazar Balza, 28 jaar, in brand terwijl hij deelneemt aan de betogingen tegen president Nicolás Maduro in Caracas. De jongeman werd door een explosie gevat van het reservoir van een politiemotor. Ook al heeft hij het ongeluk overleefd, hij houdt er zware brandwonden op na, zijn lichaam is voor 72% verbrand. 

« Het is een klassieke foto maar met een instant energie en dynamiek. De kleuren, de beweging, ze is echt goed samengesteld, ze heeft kracht. Ik heb onmiddellijk de emotie gevoeld toen ik die zag… » zei Magdalena Herrera, voorzitter van de jury, alvorens te worden aangevuld door een ander jurylid, Whitney C. Johnson: « Het is eigenlijk nogal symbolisch. De man heeft een masker op zijn hoofd. Hij vertegenwoordigt niet alleen hemzelf en hemzelf in brand, maar ook de idee dat Venezuela in brand staat. »

De World Press Photo prijs is tegenwoordig een instituut op wereldniveau en een jaarlijkse afspraak waarnaar wordt uitgekeken. In 1955 heeft een groep Nederlandse fotografen deze wedstrijd gelanceerd met als doel hun werk te tonen aan een internationaal publiek.  

Sindsdien heeft de World Press Photo Foundation wereldfaam verworven. Ze is zeer betrokken in de ontwikkeling van fotojournalistiek en stelt een jaarlijkse wedstrijd voor, open voor iedereen, die een evenement belichaamt dat belangrijk is geworden binnen het beroep van journalist of fotograaf. 
De persfoto’s van de laureaten worden gekozen voor hun juistheid en de boodschap die ze de wereld geven in verschillende categorieën (milieu, sport, actualiteit, natuur, bevolking, enz.).  Ze verwerven allen, of bijna, het statuut van iconen en worden verspreid door media in heel de wereld.

De tentoonstelling reist door naar 45 landen en wordt jaarlijks door 4 miljoen bezoekers bezocht. Diversiteit staat centraal in deze tentoonstelling. Bij de te ontdekken werken onder andere dat van de Noorse fotograaf Espen Rasmussen. Hij heeft zich ondergedompeld in extreemrechts Amerika in het kader van de reeks « White Rage – USA ». Omdat hij was aangedaan door de opkomst van extreemrechts in de Verenigde Staten en in Europa, probeerde hij de oorsprong van die haat te begrijpen. 

Ryan Kelly heeft dan weer de opkomst gevolgd van raciale spanningen in Virginia tijdens de beslissing om het standbeeld van Generaal Robert Edward Lee neer te halen, een icoon van de Verenigde Staten tijdens de Successie oorlog. Spanningen die zijn uitgemond in de vreselijke rit van een wagen die inreed op een menigte extreemrechtse tegenstanders « Unite the Right ». 

In een heel ander register heeft Giulio Di Sturco met zijn foto « More than a woman » de 2e prijs behaald in de categorie hedendaagse issues, een blik achter de schermen van de industrie van seksuele transformatie in Thailand. Hij biedt een begrijpende en intieme blik op de vraag van genre en seksuele identiteit. 

Dankzij deze belangrijke tentoonstelling doen de Territoires de la Mémoire mee aan het in vraag stellen van de realiteit van vandaag met haar conflicten, sociale onrechtvaardigheid maar ook solidariteit en menselijkheid. Ze stelt eveneens de persvrijheid in vraag, de taak van afbeeldingen en journalisten ten opzichte van moeilijke onderwerpen. Het is een oproep om zich te informeren maar vooral te verontwaardigen over het geweld en de bedreiging van mensenrechten. 

Praktisch:

Van 10 november 2018 tot 13 januari 2019
in La Cité Miroir
22 place Xavier Neujean, 4000 Luik
Inkom: 7€/5€
Geleide bezoeken mits reservatie: 25€ + inkom (max 20 pers.)
Informatie en reservatie: 04 230 70 50 – reservation@citemiroir.be 
www.citemiroir.be 

zaterdag, 10 november, 2018 - 10:00 tot zondag, 13 januari, 2019 - 18:00
Cité Miroir, 22 place Xavier Neujean, 4000, Luik, België