Afvalvrij boodschappen in Leuven

Via Crofun botste ik maanden geleden op een oproep om aandelen aan te kopen van Content. Het zou de eerste afvalvrije kruidenier in Leuven worden, een initiatief van Leuven Pakt uit. Het concept sprak me meteen aan en dus kocht ik een paar aandelen (letterlijk twee dus) en zo werd ik mede aandeelhouder van deze duurzame coöperatie.

Content opent zijn deuren

Content

De afvalvrije kruidenier werd een feit en Content opende z’n deuren zelfs sneller dan voorzien op 7 december 2014. Toen kon ik er niet bij zijn maar onlangs kon ik m’n nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en besloot ik om er eens binnen te springen.  En wat ik zag maakte me blij. De feel and look van de winkel annex lunchbar zit goed. Het is er overzichtelijk, de bulkproducten zitten in nette silo’s, de productinformatie is helder en het aanbod gevarieerd. Je wordt er niet zoals in de meeste supermarkten overvallen door keuzestress. Winkelen wordt zo meteen een pak relaxter. En als lekker extraatje kan je er ook lunchen of jezelf verwennen met een tasje koffie met taart. Dit laatste past in het community-idee van de drie jeugdige zaakvoerders die van Content ook een ontmoetingsplaats willen maken voor en door Leuvenaars.

Choco

Hoe vul je je boodschappenmandje? Je neemt een bokaal, fles, tas, …mee en je laat dit eerst wegen. Best meteen genoeg potten en bokalen meenemen want je weet niet wat eerst kiezen. Na het wegen van je lege bokaal wordt er een ticketje afgeprint met een barcode op (waarop het gewicht staat van je bokaal). Dit wordt onderaan je bokaal geplakt. En dan vullen maar met al dat biolekkers zoals zaden, granen, noten etc.  Tot slot opnieuw wegen en het verschil in gewicht bepaalt de prijs van je product. Simple comme bonjour.

Niet alles is verpakkingsvrij. Neem nu het biobier en de confituren, dezen zijn al verpakt. Maar dit wordt gecompenseerd door statiegeld. En ook niet alles is biologisch maar wel zo duurzaam en lokaal mogelijk (een beetje het verhaal van Rome).

Bewust weg van de drukte

De vestigingsplaats op het einde van de Tiensestraat en dus niet meteen in het bruisende centrum van Leuven, is een bewuste keuze. De initiatiefnemers willen zich op een ruim publiek richten en zo ook de huurprijs van het pand drukken. Maar ze merken met plezier op dat ook de milieubewuste student de weg al heeft gevonden. Zij komen vooral in het begin van de week omdat het budget dan nog niet opgesoupeerd is (hoe herkenbaar toch) terwijl de Leuvenaars zelf vooral in het weekend boodschappen komen doen.

“Het is hard werken, er komt heel wat paperassenwerk bij kijken (voedselinspectie, noem maar op) maar de voldoening is groot”, zo vertelde Sara Vander Auwera me, één van de drie initiatiefnemers. Dit jonge geweld wil een inspirerend voorbeeld zijn voor anderen en dat lukt hen aardig mag je wel zeggen. Ze zijn altijd aanspreekbaar tijdens het boodschappen doen en geven zo een persoonlijke toets aan het winkelgebeuren. M’n kleine investering heeft zich al nu al dubbel en dik terugverdiend in zoveel duurzaam enthousiasme.

Meer info over het project en de winkel vind je via de Content Facebook pagina.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.