"Bedrijven liggen niet wakker van grondstoffenschaarste"

Zorgen voor later. Dat lijkt de gangbare denkwijze van ondernemers als het om grondstoffen gaat. Dat zegt Carbon Trust, een denktank en consultancy, op basis van een rondvraag bij 475 ondernemers in Brazilië, China, Korea, VK en VS. Ondernemers zouden pas vanaf 2018 hun activiteiten beginnen aanpassen aan de schaarste. De meeste bedrijven die consumenten-producten maken geloven zelfs dat ze pas later, tegen 2025, hun aanpak moeten veranderen. Dat is schokkend kortzichtig, want het vraagstuk rond grondstoffenschaarste en duurzaam materialenbeheer staat elke dag harder op de deur te bonken. Dat blijkt ook uit een recent rapport van Chatham House over onder meer de potentiële conflicten die zullen ontstaan omwille van de grondstoffenschaarste.

(UPDATE) Mogelijk wordt de enquête van Carbon Trust tegengesproken door de zestiende ’PwC’s Global Annual CEO Survey’ die zal worden gepubliceerd op 22 januari 2013 tijdens de jaarlijke vergadering van het Wereld Economisch Forum in Davos. Richard Gledhill, partner bij PwC Sustainability & Climate Change, lichtte al een tip van de sluier: “Het bedrijfsleven kan zich prijsschokken op het gebied van energie en hulpbronnen niet permitteren, dus het is geen verrassing dat deze zaken steeds hoger op de lijst van bedreigingen voor hun de toekomstige groeiperspectieven komen te staan.” Vraag is of de perceptie blijft dat het een zorg is voor later, pakweg 2018 of 2025.

business-resource-crunch-infographic-carbon-trust

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift