Thomas Griggs/Unsplash (CC0)
Zeronaut

Waarom beschavingen verdwenen zijn en de onze gevaar loopt

De Chinese en Indiase beschavingen bestaan respectievelijk 5000 en 3500 jaar en hebben allicht nog een hele tijd te gaan. De geschiedenis leert echter dat vele grote culturen op een bepaald moment aan ...
Ryan McGuire (CC0)
Zeronaut

TEJO kaart moeilijke toegang van jongeren tot jeugdhulpverlening aan

Wat begon als één centrum waar jongeren met problemen terecht konden voor een goed gesprek, is ondertussen uitgegroeid tot een heus project waarvan ondertussen elf centra zijn opengegaan. TEJO of Ther ...
© Roof Food
Zeronaut

Roof Food: zijn groenten en fruit van daktuintjes de toekomst?

Groenten en fruit telen op stadsdaken en ze als hapjes via cateringdiensten aanbieden? Dat kan in stad Gent, waar Roof Food enkele jaren geleden met een daktuinproject startte dat nu steeds meer succe ...
AurelienDP (CC0)
Zeronaut

Terug naar de basis: Paysans Artisans

Is er nog plaats voor de kleine landbouwer in het huidige landschap waarin de grote agrobedrijven overheersen? Als het van Paysans Artisans afhangt, is het antwoord volmondig ‘ja’.
Anestiev (CC0)
Zeronaut

Inclusie is sleutel bij Ferme de Froidmont Insertion

Tewerkstelling, duurzaamheid en economie. Dat zijn de drie pijlers waarop Ferme de Froidmont Insertion dag in dag uit werkt. ‘We willen een model bieden voor andere organisaties.’
© Community Land Trust Brussel
Zeronaut

Sociaal huisvestingsproject wil armoede in hoofdstad terugdringen

‘Zowat de helft van de Brusselse bevolking leeft in armoede.’ Een straffe uitspraak van Geert De Pauw van het Community Land Trust Brussel (CLTB). Net daarom ging zijn sociale huisvestings ...
© Institut Notre-Dame Séminaire Bastogne (INDSE)
Zeronaut

Leerlingen leren duurzame gewoontes op school

Jong geleerd is oud gedaan. Dat principe lijkt ook Institut Notre-Dame Séminaire Bastogne (INDSé), een duurzame school te Bastogne, in haar tweede en derde graad toe te passen. De school zet dan ook s ...
© Léopold 7
Zeronaut

Léopold 7, een ethisch verantwoord biertje

Een fris biertje drinken dat op de duurzame manier gebrouwen is? Léopold 7, samengesteld met respect voor de strikte Belgische brouwtraditie, maakt dit mogelijk.
Boriume (CC BY-SA 4.0)
Zeronaut

Foodsavers geeft voedseloverschotten nieuw leven

Zo’n 95 tot 115 kilogram. Dat is de gemiddelde hoeveelheid voedsel die een Europeaan of Noord-Amerikaan jaarlijkse weggooit. Foodsavers wil echter iets doen aan voedseloverschotten, en dan voora ...
Zeronaut

Hoe maken we circulaire economie plezanter?

In deze blog blikt Wendy terug op wat ze in de afgelopen jaren tijdens haar Master Industrial Ecology in Oostenrijk, Zweden en Thailand geleerd heeft. De rode draad van dit verhaal is dat marketi ...
© De Lochting
Zeronaut

De Lochting, vaste waarde in de Vlaamse biosector

Een sociale werkplaats die garant staat voor ecologisch groenonderhoud, biologische tuinbouw en verpakking van biologische voedingswaren? Dat is de core business van De Lochting vzw, dat zow ...
Skitterphoto (CC0)
Zeronaut

Peerby biedt alternatief voor overconsumptie

Is het voor de jaarlijkse verticuteerbeurt van een gazon nodig om een eigen machine te hebben? Als het van Peerby in Gent afhangt, niet. Van hogedrukreiniger tot partytent, alles kan via dit platform ...

Pagina's