Zeronaut

Tijd voor de renaissance van de verdomde Vlaamse Woonwijk

Vindt het hoge gebruik van antidepressiva in Vlaanderen haar oorzaak in de manier hoe we omgaan met onze voortuinen? Vergezocht, maar Louis De Jaeger zou er niet van opkijken, schrijft hij in zijn nieuwste blog voor MO*. Meer en beter groen heeft alleen maar voordelen, en gelukkig beginnen ook overheden dat in te zien.
© Michiel De Baete, O.666
Zeronaut

Wat is een betere wereld? Wat is een circulaire stad?

Zeronautblogger Wendy Wuyts is een enthousiaste pleitbezorger van de circulaire economie. Die economie moet volgens haar niet alleen duurzaam, maar vooral sociaal en lokaal verankerd zijn. Een voorbeeld daarvan vond ze bij O.666 in Oostende. Een persoonlijk verslag.  
kremlin.ru (CC 4.0)
Zeronaut

Rusland breidt exploitatie in Noordelijke IJszee uit, en dat staat haaks op het klimaatakkoord van Parijs

Een nieuwe generatie van ijsversterkte LNG-tankers maakt de exploitatie van gigantische gasvelden in het Russische, Arctische gebied mogelijk. Dit heeft grote geopolitieke gevolgen en staat haaks op het Klimaatverdrag van Parijs, betoogt oceanograaf Jan Stel.
© Wendy Wuyts
Zeronaut

‘Zelfs op de laatste dag van de wereld ga ik nog bomen planten’

Gezondheid is een medische en een ecologische kwestie. Zeronauter Wendy Wuyts reflecteert tijdens een ochtendwandeling in een mistig Kempens landschap over recente gesprekken en observaties over gezondheid. Niet alleen over die van de mens, maar ook van het Vlaams landschap.
© Lambertt / Shutterstock
Zeronaut

COVID-19 behandelen met... circulaire economie

COVID-19 heeft heel wat neveneffecten veroorzaakt, die later nog hun tol zullen eisen. Toch toonden Vlaamse circulaire initiatieven nu al hun veerkracht en verbeelding in de crisis, schrijft Zeronautblogster Wendy Wuyts. 
© Wendy Wuyts
Zeronaut

Toen een wit natuurmens over witheid wou schrijven

Wendy Wuyts kan er als witte vrouw niet omheen dat niet-witte mensen enkel in beeld komen als het over stereotiepe onderwerpen als migratie of criminaliteit gaat. Zelden hoor je niet-witte experts over ontbossing, maatregelen tegen droogte of circulaire economie op tv praten. Maar hoe kan je dat veranderen?
Roy (CC BY-NC 2.0)
Zeronaut

Solarpunk voor een circulaire economie

Onder het motto 'Optimisme, geen doemdenken aub' lanceert Zeronaut-blogger Wendy Wuyts samen met anderen een nieuw initiatief om jongeren aan te sporen na te denken en ideeën voor te stellen over een circulaire economie. Het initiatief krijgt de naam "solarpunk". Wat dat precies is, lees je in deze blog. 
© Wendy Wuyts
Zeronaut

Over wildplukken en Dòigh Nàdair, de Schotse weg van de natuur

Zeronauter Wendy Wuyts bezocht in Schotland allerlei initiatieven voor bosbaden, wildpluk en voor meer bomen. Ze wil er inspiratie vinden voor een project in eigen land. In deze blog: wildpluk in Schotland en de schatten die je in bossen aantreft.
© Wendy Wuyts
Zeronaut

Tree Time in Schotland

Een week lang bezocht Wendy in Schotland allerlei initiatieven rond bosbaden, wildpluk, Dòigh Nàdair (de weg van de natuur) en initiatieven voor meer bomen, om inspiratie te vinden voor een project in eigen land. Enkele reflecties over de Schotse Hooglanden en haar bezoek aan Tree Time, een initiatief in Edinburgh om beschadigde en oude stadsbomen ...
© Lore Termont
Zeronaut

Circulaire economie in 10 lastige stappen

Blanke mensen die circulaire economie onderwijzen, presenteren dit vaak als een innovatief iets, alsof het Globale Noorden de expert in circulaire economie is. Wendy Wuyts en Lore Termont zagen “in het veld” echter dat jongeren in ontwikkelingslanden vaak meer kennis, verhalen en ideeën over circulaire economie bezitten dan men denkt.
© Bart Carlier, met toestemming van BOS+
Zeronaut

Dokter, kan je eens wat meer bos voorschrijven?

Aan het begin van de zomer ging Zeronautblogger Wendy voor de eerste keer bosbaden in een van de officiële bosbadcentra van Japan. Sinds een jaar begint bosbaden ook in ons land wortel te schieten. Wat is bosbaden juist? Is de Vlaamse manier anders dan die van de Japanners? En vooral, kan je bosbaden in een regio met zo weinig bos?
© Wendy Wuyts
Zeronaut

Als meubels konden spreken

Zeronauter en lid van Bold Branders Wendy schrijft een boek. Een boek over meubels die kunnen spreken, want kennis en cultuur worden al duizenden jaren doorgegeven via verhalen. Dus deelt Wendy kennis over de circulaire economie niet aan de hand van wetenschappelijke rapporten, maar wel met de eerste Vlaamse circulaire roman.  ...

Pagina's

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.