Brief aan de Zeronauten

Zeronaut en MO* slaan de handen in mekaar. MO* geeft wereldbloggers al jaren een uniek platform om verhalen te delen van over de hele wereld en is vanaf nu ook de digitale thuis van de Zeronaut-blog. Hier een brief van de zeronaut-bloggers van het eerste uur.

  • zeronaut.be De zeronaut blog verhuist naar het MO*-platform zeronaut.be

Hello Zeronaut,

Vier jaar geleden zijn we met Zeronaut.be gestart om de toen prille duurzame revolutie mee aan de oppervlakte te helpen. Vandaag is de situatie anders. Om nog krachtiger uit de hoek te komen en wat leeft rond duurzame en sociale innovatie nog beter aan bod te laten komen, slaan we nu de handen in mekaar met mo.be.

Toen, vier jaar geleden, hadden de traditionele media nog wat meer last van myopie en hokjesdenken als het op duurzaamheid aankwam. Want als iemand waarschuwde voor klimaatverandering, moest daar nog de stem van de klimaatontkenner bijgezet worden. Voor een gebalanceerde berichtgeving, weet je nog? Bovendien, wie toen het woord duurzaam iets te vaak in de mond nam, dat moest toch wel een donkergroene geitenwollensok zijn, zeker?

Niet dus.

Wij, Zeronauten, beseften dat business-as-usual onmogelijk werd en dus maakte Zeronaut.be het haar taak om het te hebben over alles wat niet business-as-usual was. Met de nodige naïviteit bij de start, maar al snel met wat meer zelfvertrouwen.

Het vrijwillige en open karakter van zeronaut.be is een kracht. Het is een open platform waar ieder ongebonden nieuws, visies en opinies kan delen over die duurzame revolutie. Dat werkt aanstekelijk.

Begrippen zoals commons, re-wilding, biomimicry, megatrends, permacultuur en circulaire economie kregen vaste vorm en doorbraken het enge denkkader dat leefde rond ‘duurzaamheid’.

Al snel ontvingen we blogposts van tientallen experts die hun kennis met ons deelden. In de eerste plaatsen leerden we snel veel van elkaar. Begrippen zoals commons, re-wilding, biomimicry, megatrends, permacultuur en circulaire economie kregen vaste vorm en doorbraken het enge denkkader dat leefde rond ‘duurzaamheid’. Het bundelen van diverse thema’s  verhoogde de creatieve dynamiek. Het ene signaal maakte het andere sterker. Zeronaut.be werd zo een databank van inspirerende voorbeelden, maar ook een netwerk van kritische stemmen en geëngageerde doeners.

Dat we nu met mo.be, het gratis, online magazine, berucht om haar open vizier en kritische analyse, aan de slag gaan, laat Zeronaut.be toe inhoudelijk een grote sprong voorwaarts te maken. De groep mensen rond MO* zijn onze bondgenoten en we zijn fier dat we voortaan met hen mogen optrekken.

Zeronaut goes embedded. We plaatsen onze blogposts voortaan op de site van MO*, op het adres www.mo.be/zeronaut. MO* geeft wereldbloggers al jaren een uniek platform om verhalen te delen van over de hele wereld en is vanaf nu ook de digitale thuis van de Zeronaut-blog.

Daarnaast zullen we blijven bouwen aan een sterk netwerk. Meer daarover binnenkort op Zeronaut.be.

Tot gauw,

Niel, Wim, Olivier, Leen, Jeroen, Kris en Floris

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift