Campagne 11.11.11 onderstreept klimaatparadox

De 48 armste landen van de wereld richtten een open brief aan de Amerikaanse president Obama. Ze eisen dringende maatregelen om de opwarming van het klimaat af te remmen. In België probeert 11.11.11 met haar klimaatactie dezelfde ‘sense of urgency’ over de klimaatproblematiek te doen ontstaan door aandacht te trekken voor het feit dat_ “De klimaatverandering is dodelijk voor het Zuiden”.

Uitstootvermindering en fast-start-financiering

11.11.11 voert een brede mediacampagne voor haar klimaatactie met radiospots en de veelbesproken video “Bart Cannaerts beledigt Afrikaan”. 11.11.11 eist met de klimaatactie dringende politieke engagementen van België tegenover landen in het Zuiden. Dit zijn de eisen_ een rechtvaardig, internationaal klimaatakkoord met bindende afspraken over uitstootvermindering tegen 2015; België, de Europese Unie en de rest van de industrielanden moeten tegen 2020 hun uitstoot met 40% te verminderen ten opzichte van 1990; België moet haar engagement in het kader van de in Kopenhagen afgesproken ‘fast-start-financiering’ nakomen en de beloofde fondsen (150 miljoen euro) doorstorten vóór de deadline van eind 2012; en, De Europese Unie en België en de rest van de industrielanden moeten nieuwe publieke middelen ter beschikking stellen van het VN-klimaatfonds.

Klimaatparadox

De ‘sense of urgency’ die 11.11.11 tracht te bekomen heeft te maken de klimaatparadox: de landen die het minst bijdragen aan de menselijke oorzaken van de opwarming van het klimaat, hebben er het meest onder te lijden. Dat maakt dat de rijke industrielanden niet snel geneigd zijn iets te ondernemen, omdat de effecten minder voelbaar, minder zichtbaar zijn ‘onder de eigen kerktoren’.

Open brief aan Obama

Precies daarom roepen de 48 armste landen van de wereld in een open brief op de website van The Guardian de pas herverkozen Amerikaanse president Barack Obama op dringend het thema van klimaatverandering opnieuw op te nemen. Ze schrijven_

“We are only 12% of the world’s population, but we suffer the effects of climate-related disasters more than five times as much as the world as a whole.”

en

“We have to prepare roads and cities, villages and farms for floods, hurricanes and heat waves. We need to equip people with the weather prediction, early warning systems and emergency response that citizens of the developed countries take for granted.”

Vraag blijft of al die open brieven, virale video’s en klimaatliedjes ook maar één nieuw persoon bewust maken van de impact van klimaatverandering.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift